Als ik de Space Taxi van Carson Modelsport in februari op de ToyFair in Neurenberg voor het eerst zie opstijgen is het voor mij meteen duidelijk, dit is de Missing Link tussen rijden en vliegen! Zolang je geen wereldprestaties verwacht van de Space Taxi kun je veel plezier beleven aan deze cross-over tussen voertuig en drone.

De Space Taxi wordt helemaal compleet geleverd en is daarmee de eerste RTF/R (Ready To Fly/Ride) op de markt. De eerlijkheid gebied wel om te melden dat de vliegcapaciteiten van de Space Taxi duidelijk verder ontwikkeld zijn dan die van het rijden. Maar vergis je niet, want sturen gaat bijvoorbeeld wel proportioneel en ook de snelheid is traploos regelbaar waardoor je de Space Taxi moeiteloos naar een geschikte startplaats kunt rijden.

Compleet
De Space Taxi wordt eigenlijk meer dan compleet geleverd, want in de verpakking vind je naast de rijdende drone een stickzender, een vlieg-/rijaccu, vier AA-cellen voor de zender, een handleiding in vier talen (DE, GB, FR, IT) en een lader voor de vlieg-/rijaccu, ook nog een set van vier reserve rotorbladen inclusief kruiskopschroevendraaiertje om ze te kunnen vervangen.

Bekijk deze foto set op Flickr

Zender
De 4-kanaals stickzender is wat klein uitgevallen en ziet er wat kitscherig uit, iets wat voor het grootste deel veroorzaakt wordt door de niet functionerende toetsen links en rechts van het display. Best jammer eigenlijk, want de zender beschikt verder wel over voldoende mogelijkheden, zoals: 2.4GHz zendbereik, trim op alle vier de kanalen, keuze tussen bediening in mode 1 of mode 2, een beginners- en een expertstand en de mogelijkheid om de Space Taxi een gecontroleerde looping te laten maken door gelijktijdig de knop rechtsboven op de zender in de drukken en de stuurknuppel vol naar rechts te bewegen.

Laden/lezen
Voordat je kunt gaan vliegen moet de 1S 500mAh vlieg-/rijaccu opgeladen worden, dit doe je met de meegeleverde USB LiPo lader. De lader haalt zijn spanning en stroom van een USB-poort op je laptop of PC maar natuurlijk ook van de lader voor je smartphone, mits deze voorzien is van een USB-aansluiting, waardoor je makkelijk van laadkabel kunt wisselen. Het ladertje ziet er simpel uit, maar doet zijn werk goed en is voorzien van een afslag, in de tijd die nodig is om je accu te laden is het handig om even de handleiding door te nemen zodat je vertrouwd raakt met de handelingen en een keuze kunt maken of je de zender in mode 1 of mode 2 wilt gaan gebruiken. De zender beschikt over vier functies om de Space Taxi te kunnen rijden/vliegen, namelijk: 1 Omhoog/Omlaag, 2 Vooruit/Achteruit, 3 Links/Rechts (zijwaarts) en 4 Rond zijn as roteren. Met de keuze voor mode 1 of mode 2 bepaal je welke functies onder de linker- en rechterstick komen, met functie 2 en functie 3 bedien je de Space Taxi als hij rijdt. In welke mode je de zender zet is helemaal afhankelijk van wat jij prettig vindt, onder helivliegers is mode 2 populair terwijl de meeste gewone vliegers voor mode 1 kiezen. Gewoon proberen dus wat het prettigst aanvoelt.

Startprocedure
Elke keer als je de Space Taxi aanzet wordt de gyro gekalibreerd en het is belangrijk dat hij daarbij op een vlakke ondergrond staat, let daar dus op. De juiste volgorde is zender aan, drone aan, drone neerzetten, even later beginnen de LED’s aan de voor- en achterkant snel te knipperen, na een aantal seconden gaat dit over in langzaam knipperen en is de Space Taxi klaar voor gebruik. Tenminste, dat is hij nadat je de gasstick eerst van je af hebt bewogen en daarna volledig naar je toe gehaald hebt, dit is een extra beveiliging die er voor zorgt dat het gas altijd dicht staat voordat de Space Taxi geactiveerd wordt. Hij kan er dus nooit zomaar vandoor gaan!

>> Gewoon een heel grappige cross-over tussen een vlieg- en voertuig. <<

Rijden
Als je van plan was de Space Taxi hoofdzakelijk als voertuig te gaan gebruiken dan moet ik je teleurstellen, want ook al is het gas volledig traploos regelbaar, zit er best nog vaart in en kun je de Space Taxi makkelijk op koers houden... hij moet het toch van zijn vliegeigenschappen hebben. Dat neemt niet weg dat het een geweldig gezicht is om na een rijdend aanloopje rustig weg te vliegen en misschien nog wel spectaculairder na een vlucht ook weer zo te landen. Het rijdend opstijgen gaat vanaf de eerste keer goed het landen en gelijk wegrijden is iets wat met wat oefening best goed lukt mits je een beetje ruimte hebt. Onze huiskamer biedt die niet, dus zijn we verplicht om dit buiten te doen.

Bekijk deze foto set op Flickr

Vliegen
Binnen vliegt de Space Taxi dankzij de gyro heel stabiel en kleine afwijkingen laten zich makkelijk wegtrimmen, zo gauw als de rotors beginnen te draaien schakelt de Space Taxi over naar zijn vliegmodus en werken het stuur en gas die je tijdens het rijden gebruikt niet meer. De startsnelheid van de rotors is zo hoog dat hij gelijk opstijgt, dus ook al zou het technisch kunnen dan zal de drone nooit kunnen rondrijden met draaiende rotors. Rijdend opstijgen lukte na wat interieuraanpassingen (lees alle meubels aan de kant) nog net mits ik gelijk daarna een rechterbocht draai. En dit lukt mij niet elke keer, dus na twee mislukte pogingen wordt mij duidelijk gemaakt dat ik mijn vliegpogingen of buiten voort kan zetten of zonder aanloop binnen verder kan gaan.

Buiten vliegen
Ook al staat het expliciet op de verpakking vermeld, aan het buiten vliegen met de Space Taxi zijn wel een paar spelregels verbonden, naast de normale gedragsregels die je terug kunt vinden op rijksoverheid.nl is de belangrijkste voor de Space Taxi dat er niet veel wind moet staan, het liefst helemaal geen maar dat zal niet vaak lukken. De Space Taxi levert met zijn 1S LiPo domweg niet genoeg vermogen om met een flinke bries om te kunnen gaan en dat betekent dat je zeker als je iets hoger gaat vliegen er rekening mee moet houden dat daar wel meer wind staat dan dicht aan de grond. Dit kan je al op een meter of tien gebeuren, zeker als er obstakels in de beurt staan zoals bomen waar je misschien bovenuit komt of het dak van je woning. In het gunstigste geval waait hij dan jouw richting op en kun je hem naar beneden krijgen door domweg het gas even te sluiten, in een minder gunstig geval waait hij de top van een boom in en zie je hem pas weer in de herfst als de blaadjes van de bomen vallen. Dus buiten vliegen gaat goed mits de wind een beetje mee wil werken, net als een echt vliegtuig lukt rijdend starten en landen het best tegen de wind in en met wat oefenen lukt landen ook heel netjes, al heb ik hier veel meer ruimte voor nodig dan met starten.

Kunstjes
Twee chromen toetsen boven op de zender zijn bedoeld om de speciale functies van de Space Taxi te activeren, met de rechtertoets activeer je de Expertmode waarna de drone directer op de bewegingen van de knuppels reageert, iets waar je tijdens het vliegen je voordeel mee kan doen maar dat je je tijdens het starten en landen beter kunt uitschakelen. Met de linkertoets moet het mogelijk zijn om de Space Taxi een looping te laten maken iets wat ik niet heb kunnen uitproberen domweg omdat ik nog geen foto’s van de Space Taxi had en ook als de dood was dat ik de drone zou crashen.

Conclusie
Gewoon een heel grappige cross-over tussen een vlieg- en voertuig die op beide vlakken het onderspit delft tegen een specifieke auto of drone, maar toch zijn charme heeft als je hem eenmaal rijdend hebt zien opstijgen of landen. De meegeleverde 1S 600mAh LiPo geeft je een vliegtijd van maximaal 7 minuten dit wordt korter bij buitengebruik en gebruik van de Expertmode. Een paar extra accu’s is dus wel een aanrader.

Fred Boots

carson-modelsport.com

rapidhobbyimport.nl

Tags: RHI, Carson, RTF, Indoor, Outdoor, Space Taxi

Nieuws Rijden RC
  • 20 september 2021
  • By RC-redactie

Super Avante (TD4) | Tamiya

Tamiya Super Avante (TD4) 1:10 De Super Avante, een 4WD offroad-buggy die de legendarische Avante-naam van Tamiya draagt. Het heeft een uitzonderlijk laag profielontwerp dat deels mogelijk wordt...

Nieuws Rijden RC
  • 20 september 2021
  • By RC-redactie

Mercedes-Benz Unimog 406 | Tamiya

Tamiya Mercedes-Benz Unimog 406 Limited Edition 1:10 Dit is een Limited-Edition kit van de Unimog 406 Series U900. Deze versie bevat een voorgelakte carrosserie, in tegenstelling tot de standaardset in...