Net als je denkt dat je ondertussen alles wel zo’n beetje gezien hebt in het drone assortiment komt Carrera met een leuke Super Mario variant. De Nintendo Mario-Copter zoals Carrera hem genoemd heeft is afgeleid van het spel Mario Kart 8 en zal menig Nintendo of Mario fan het hart sneller doen kloppen! De grote vraag is natuurlijk of de Mario-Copter je net zoveel speelplezier kan geven als het bekende computerspel...
 

'ResponsiveMedia' plugin by Geoff Hayward.

Vliegen met een drone of racen met een kart is natuurlijk totaal wat anders, hoewel... in Mario Kart 8 ligt dit niet ver van elkaar vandaan. Op sommige kartcircuits in het spel Mario Kart 8 race je ook ondersteboven, ofschoon je dat vaak niet door hebt, zie je dit aan de wielen die omgedraaid zijn. Dit is ook de stand van de Mario-Copter zoals Carrera hem levert, inclusief de blauwe lijn die in het spel oplicht als een blauwe LED-strip.

De Mario-Copter nader bekeken
De Nintendo Mario-Copter wordt geleverd in een mooie transparante doorkijkdoos waarin je Mario al van ver kunt zien zitten in zijn quadrocopter vliegmachine. In de doos vind je uiteraard de Quadrocopter met Super Mario figuur, 2,4Ghz stick zenderset inclusief vier AA-batterijen, LiPo accu, USB-lader, neckstrap voor de zenderset en een Nederlandstalige handleiding.

Als we kijken naar de Mario-Copter springt natuurlijk meteen het Mario poppetje in het oog. Carrera heeft hier veel werk van gemaakt, dat is wel duidelijk want Mario ziet er super strak en bijna ‘echt’ uit. Dat moet ook wel want het product wordt onder strenge licentie eisen van Nintendo gemaakt. Verder valt de enorme zwarte rotor-kooi op die gemaakt is van lichtgewicht foam om de rotors te beschermen bij een impact, maar laten de ‘wielen’ er tegelijk ook uitzien zoals in het spel als je ondersteboven aan het racen bent. Jammer is dat de blauwe strip niet oplicht zoals in het spel wel gebeurt. Bij de Mario-Copter is dit gewoon een dunne blauwe sticker die rondom het model loopt.

De rotor-kooi heeft een formaat van 30x27 cm en is voorzien van twee rode en twee blauwe rotors met daaronder vier kleine elektromotoren. De rode bladen zitten aan de voorkant, de blauwe aan de achterkant waarbij deze ook allemaal nog een A- en B-markering hebben. Dit heeft alles te maken met de hoek waaronder deze gemonteerd zijn op het model, zo blijft de Mario-Copter beter bestuurbaar in de lucht. Carrera levert een extra set rotorbladen mee zodat je wel even voorruit kunt met vliegen!

Carrera heeft de 2,4 Ghz zenderset voorzien van een volledig storingsvrije en proportionele besturing zodat je werkelijk alle kanten op kunt vliegen met de Mario-Copter. Omdat ook kleinere piloten met Mario het avontuur aan willen gaan, hebben ze bij Carrera drie verschillende beginner/advanced modes ingebouwd. Deze drie modes geven je 30%, 60% en 100% gevoel in de Mario-Copter tijdens het vliegen. De 30% modus geeft je het minste gevoel in het vliegen zodat ook kinderen er mee aan de slag kunnen. Vaak maken deze kleine piloten abrupte stuurbewegingen waardoor je snel een foutje maakt en zal crashen, met de 30% modus is dat verleden tijd. De tweede modus 60% maakt de Mario-Copter al een stuk gevoeliger en geeft de 100% modus je volledige controle op de stuurbewegingen. Daarnaast heeft de zenderset alle benodigde trims aan boord om het model volledig naar je hand te kunnen zetten.

Het benodigde vermogen om te kunnen vliegen wordt geleverd door de kleine 3,7V - 1000 mAh LiPo accu waarmee je een vliegtijd hebt van ongeveer zeven minuten. Opladen van de LiPo is super simpel door de meegeleverde USB-lader. Eenvoudig de USB-stick  in je PC, laptop of oplader van je telefoon (5V) steken en na 80 minuten is je accu vol.

Tip
De USB-lader werkt zelfs op een powerbank waarmee je normaal je telefoon op kunt laden. Super handig voor in het veld!

Als we kijken naar de handleiding is deze ook netjes in het Nederlands meegeleverd en dat is handig. Alles staat beknopt uitgelegd maar is precies voldoende om snel aan de slag te kunnen. De tips die Carrera geeft bij problemen zijn logisch en lossen in de meeste gevallen het probleem op. Gooi deze handleiding vooral niet weg want er staat ook in uitgelegd hoe en waar je de rode en blauwe rotorbladen moet monteren als dat nodig mocht zijn.

Klaar maken voor de vlucht
Voor we gaan vliegen laden we eerst de LiPo op en plaatsen we de AA batterijen in de zenderset. Het klepje zit vergrendeld met een schroef zodat kleine kinderen niet zomaar bij de batterijen kunnen. Op de USB-lader gaat een groen lampje branden als de LiPo vol geladen is. Het plaatsen van de vliegaccu is makkelijk te doen, maar enige voorzichtigheid is geboden. Probeer de accu er niet met geweld in te drukken, maar houd hem een beetje schuin en schuif hem dan in zijn houder. Je zal zien dat het dan vanzelf gaat.

We controleren nu op welke modus de zender staat want we beginnen natuurlijk in de meest simpele 30% modus. Eenmaal gecontroleerd sluiten we de stekkers van de accu aan en gaat er een LED knipperen, de Mario-Copter zetten we op een vlakke ondergrond om de ingebouwde gyro te stabiliseren. Als dit proces afgerond is hoor je een piepje dat aangeeft dat het model klaar is om te vliegen. Vergeet in elk geval niet de linker joystick helemaal naar beneden te doen want anders gaat Mario er volgas vandoor in zijn Quadrocopter!

Bekijk deze foto set op Flickr

Vliegen met Mario
We geven wat gas met de linker joystick en we zien Mario langzaam in beweging komen. Redelijk vlot gaat de Mario-Copter omhoog en sturen hem naar links, maar er lijkt niet veel te gebeuren. Uit voorzorg landen we even en kijken het model na of er iets niet goed is. Na enig speurwerk waarom de Mario-Copter zo traag (of bijna niet) reageert op stuurcommando’s blijkt dat we natuurlijk op de 30% modus vliegen... Handig voor kinderen, maar niet voor ons want we willen juist lekker vliegen. We verzetten de stand naar 60%, maar nog lijkt Mario niet of nauwelijks links, rechts, voor- en achteruit te willen gaan, hoewel er nu wel enige beweging te zien is. Weer landen we, zetten de zenderset op 100% en gaat terug de hoogte in. Nu stuurt het model fantastisch! De Mario-Copter reageert lekker op stuurbewegingen en is eigenlijk heel fijn te vliegen zonder gekke dingen.

Na ongeveer zeven minuten gaat de rode LED onder de Mario-Copter knipperen wat betekend dat we weer moeten gaan landen en de accu leeg is. Pffhoee... dat was super, supergaaf zeg! Zeker als je een echte Mario fan bent en Mario Kart 8 speelt of gespeeld hebt is dit een super gave ervaring... en wat duren zeven minuten dan kort zeg! Het model vliegt heerlijk, reageert goed op de verschillende stuurcommando’s in de 100% modus, en geeft zoveel plezier dat je al snel door je acculading heen bent. Dit moeten we ook buiten proberen want daar kunnen we wat verder en hoger vliegen... op naar ons testveldje in het bos!

Eenmaal aangekomen op ons testveld blijkt er net een windje opgestoken te zijn, maar we gaan zeker proberen of Mario er ook zin in heeft bij een zacht briesje. Eenmaal omhoog merken we wel dat we nu minder de baas zijn over de Mario-Copter en is het soms zelfs lastig vliegen met dit briesje. Als de wind onder het model slaat tijdens de vlucht dan moet je echt alle zeilen bij zetten om hem onder controle te houden, maar het is te doen. Wetende dat het model een bereik heeft van ongeveer 50 meter gaan we toch een behoorlijk eind van ons vandaan vliegen om te kijken wat er gebeurt. Laten we het zo zeggen dat 50 meter echt een eind is en het ook helemaal niet leuk is dat hij zo ver weg is want zo zie je toch niet meer wat Mario allemaal uitspookt in zijn vliegmachine!

Het blijft een fantastisch gezicht om Mario op deze manier in de lucht te zien en wat lijkt hij op Mario in Mario Kart 8 zeg! Het ziet er geweldig uit als hij een beetje schuin op je af komt vliegen in zijn kart... zeg ik nou kart? Zie je wel, na een paar minuten heb je al niet meer door dat je onderweg bent met een vliegende Quadrocopter en denk je dat je weer volop in actie bent in Mario Kart 8.

Conclusie
Ben je een Mario Kart 8 fan? Dan zou ik nu nog naar de winkel rennen en proberen een exemplaar te bemachtigen want wat is hij gaaf zeg! Mario is super mooi gedetailleerd en de set is netjes verzorgd zoals we van Carrera gewend zijn. Alles werkt prima en kan zeker door een beginnende piloot zonder vliegervaring gebruikt worden. Alles wat je nodig hebt om meteen te kunnen vliegen wordt meegeleverd in de doos en is van goede kwaliteit.Zijn er dan geen minpunten? Ja die zijn er zeker! Vlieg je buiten dan moet het bijna windstil zijn om te kunnen vliegen. Het advies is dan ook als je geen vliegervaring hebt met een stickzender om eerst voorzichtig binnen te gaan oefenen zodat je geen last hebt van de wind. Dan ook nog even over de meegeleverde accu. Zeven minuten vliegen is echt te kort, zeker als je nog aan het leren bent. Ons advies is dan ook om bij aanschaf van de Mario-Copter er meteen een tweede accu bij te nemen, deze zijn betaalbaar en veroorzaken geen gat in je budget. Dat is dan weer een pluspunt bij een minpunt...

Rob Kaan en Janice van Riel

www.carrera-rc.com

 

 

Tags: Carrera, Mario-Copter, Nintendo