Licht, scherp vliegend, snel, racedrone, FPV geschikt, betaalbaar, geschikt voor zowel beginner als pro en bulletproof, zijn zomaar een aantal kreten die naar boven komen als je zoekt op Walkera F210. Met de bulletproof eigenschappen van de F210 hebben we tijdens de laatste Toyfair in Neurenberg al kennis kunnen maken. De andere eigenschappen zullen we, voor zover mogelijk, tijdens deze review bekijken.
Als we tijdens de afgelopen Toyfair bij de stand van Walkera staan te kijken valt op hoe slecht de testpiloot de nieuwe F210 onder controle lijkt te hebben, want hij vliegt om de haverklap tegen de draden die de vliegkooi afschermen van het publiek aan, waarna de racedrone als een dood vogeltje tegen de grond slaat. Na een aantal crashes valt het mij op dat de F210 waarmee hij vliegt eigenlijk geen schade oploopt, want na een crash wordt hij zonder zichtbare schade weer in het midden van de kooi geplaatst om aan de volgende poging te beginnen. En dan valt eindelijk het kwartje (muntje uit de pré-euro periode), dit is allemaal spel om de degelijkheid van de F210 aan te kunnen tonen... iets wat goed lukt want zowel aan de rotors als het chassis valt nauwelijks schade te ontdekken.
Bekijk deze foto set op Flickrhttps://modelaction.eu/verslag-vliegen-rc/f210-fpv-racer-walkera#sigProId9c65ac70f0
Walkera
Onder de helivliegers heeft het Chinese Walkera een goede naam opgebouwd en die zetten ze door bij de overstap naar de drones. Walkera racedrones hebben een eigen gezicht waarmee ze zich direct onderscheiden van veel andere merken in deze markt. Ook qua elektronica en software ontwikkelt Walkera veel zelf, zo is de F3 flight controller van de F210 een eigen ontwikkeling die achteraf door de piloot anders ingesteld kan worden. Op dit moment zijn er maar liefst zes verschillende cameradrones en zes racedrones leverbaar. Geen kleine jongens dus.
RTF
De F210 wordt geleverd in een box waarvan de binnenzijde gevuld is met schuim met daarin uitsparingen voor alle meegeleverde onderdelen en dat zijn er genoeg, want Walkera levert de F210 Ready To Fly. Hoewel, helemaal RTF is hij niet want je moet zelf nog wel even voor AA-cellen zorgen. Geen vier, zoals tegenwoordig gebruikelijk is, maar acht stuks heb je er nodig om de Devo7 zender tot leven te wekken. Verder vind je alles wat je nodig hebt in de verpakking, dus een F210 racedrone, een 4S LiPo vliegaccu met een capaciteit van 1300mAh, een lader die geschikt is voor gebruik met 3S en 4S en laadt via de balansaansluiting, natuurlijk een set reserve rotorbladen, de nodige kabels, twee inbussleuteltjes en een sleuteltje om de props vast te zetten, een gedrukte quick start handleiding en een CD met daarop de handleiding van de Devo7 zender.
>> De eerste keer dat ik de F210 zag moest ik onmiddelijk aan een sprinkhaan denken. <<
Devo7
De meegeleverde Devo7 zender is helemaal voorgeprogrammeerd voor gebruik met de F210 en is al gebonden met de RX701 ontvanger in de F210, dit is gebeurt met een vast ID dat zowel in de zender als de ontvanger is opgeslagen waardoor het zelfs mogelijk is om de accu te wisselen zonder de verbinding kwijt te raken, niet direct een aanrader maar tijdens een race levert dit wel tijdwinst op. De Devo7 houdt wel van een beetje spanning, maar liefst acht AA-formaat 1,5V alkaline batterijen of 1,2V NiMh accu’s zijn er nodig om de zender te laten functioneren. De zender beschikt over zeven kanalen en werkt natuurlijk op de 2.4GHz band, naast de vastgelegde instellingen blijven er nog veertien geheugenplaatsen over die je kunt gebruiken voor andere modellen waarbij je kunt kiezen tussen vliegtuig of helicopter voorkeurinstellingen. Voor gebruik met de F210 wordt de zender uitgeleverd in mode2 maar je kunt dit zelf wijzigen in alle vier de mode, dus 1,2,3,4. Hierbij kun je ook de bediening van de gasstick ombouwen dit is noodzakelijk omdat deze van helemaal beneden (uit) tot helemaal boven (volgas) loopt.
Camera
Standaard beschikt de F210 over een ingebouwde camera die voorzien is van alle specificaties om geschikt te zijn voor gebruik als FPV (First Person View) en vooral de mogelijkheden om de camera in het donker te gebruiken zijn indrukwekkend, zo beschikt de camera over een HD nachtzicht lens en kan de sensor overschakelen naar infrarood beeld als er uiteindelijk toch te weinig licht overblijft voor de lens. Natuurlijk kun je de camera ook overdag gebruiken, ingebouwde lichtsensoren zorgen ervoor dat het beeld van 1 miljoen pixels dan ook strak en scherp is. Er is geen mogelijkheid op de camera om het beeld op te slaan en de hoek waaronder je filmt moet je vooraf handmatig instellen. Om nog iets van licht te hebben in het donker zijn er onder de camera twee LED’s geplaatst. Wil je gebruik maken van de FPV kwaliteiten van de F210 dan zul je apart nog een bril moeten aanschaffen, bijvoorbeeld de Goggle3 van Walkera deze kan ook opnames vastleggen op een micro SD-kaartje en beschikt over headtracking.
Looks
De eerste keer dat ik de F210 zag moest ik onmiddelijk aan een sprinkhaan denken, de slanke hoge opbouw, de twee zijwaarts uitstekende 2.4GHz antennes en de cameralens met daaronder de LED’s hielpen daar natuurlijk wel aan mee. De F210 is bijna volledig opgebouwd uit carbondelen, alleen bij de neus van het toestel vind je een aluminium versterking in fraai oranje en een blank gefreest deel en dit maakt dat hij er heel luxe uitziet.
https://modelaction.eu/verslag-vliegen-rc/f210-fpv-racer-walkera#sigProId2f4d561bfa
Bulletproof
Als je wat langer kijkt dan zie je steeds meer details die Walkera in het ontwerp van de F210 heeft toegepast om de racedrone zo bulletproof als mogelijk te maken. Zo kunnen de beide 2.4GHz antennes wegklappen bij een crash en is de paddestoelvormige 5.8GHz videozender bevestigt op een flexibele staaf zodat hij niet afbreekt maar meebuigt, beschermt de aluminium neus het koolstofframe bij een frontale botsing, lijkt de bescherming voor de camera wat simpel maar biedt hij in de praktijk ruim afdoende bescherming, zit alle elektronica keurig beschermd in het frame opgeborgen; op de vier regelaars na die op de draagarmen geschroeft zijn, worden de motoren aan de buitenzijde beschermd door een kunststofrand die onderdeel uitmaakt van het landingsgestel, zelfs de rotorbladen lijken robuuster dan je zou verwachten op een drone van dit formaat. Het enige zwakke punt aan de F210 is misschien de klittenbandsluiting waarmee de vliegaccu op zijn plaats gehouden wordt, deze is wat aan de korte kant waardoor je wat extra aandacht moet schenken aan het dichtmaken van de sluiting en het uiteinde ook netjes moet wegwerken. Op de Toyfair hadden we al een indruk gekregen van de robuustheid maar als je hem eenmaal in je handen hebt gehad dan weet je bijna zeker dat je bij wijze van spreken recht tegen een muur aan kunt vliegen zonder het toestel af te hoeven schrijven, iets wat ik later tijdens het vliegen voor de fotoshoot dankzij een windvlaag in de praktijk heb meegemaakt.
Praktijk
De meegeleverde lader weet de 4S vliegaccu via de balansaansluiting binnen 1,5 uur vol te krijgen dus er is wat dat betreft geen noodzaak om een andere lader aan te schaffen, behalve misschien als je wilt zien hoeveel stroom er in de accu verdwijnt want de meegeleverde lader meldt alleen dat hij laadt of klaar is wat in principe voldoende is als je gebalanceerd laadt. Het laden van de 8 AA NiMh cellen duurt duidelijk langer, dit ook omdat er maar vier cellen tegelijk in de meeste laders van spanning en stroom voorzien kunnen worden. Dit is trouwens de enige voorbereiding die je hoeft te doen om te kunnen vliegen met de F210, het bindingproces is al door Walkera gedaan net als het instellen van de drie vliegprofielen op de Devo7 zender. De instructie in de handleiding is dan ook kort en krachtig, zorg dat alle schakelaars op de zender op de laagste stand staan, kies het simpelste van de drie vliegprofielen, zet de zender aan, sluit de vliegaccu aan en wacht tot de LED’s op de achterzijde van de F210 hun cyclus hebben doorlopen. Op papier klinkt dat allemaal heel goed, maar in de praktijk lukt het mij niet om deze handelingen met goed gevolg af te ronden en blijft de F210 irritant staan piepen en knippert de rechter rode LED mij vrolijk tegemoet. Na een poging of tien die allemaal mislukken vraag ik mij serieus af of we misschien eerst maar de crashtest moeten gaan doen, tijd om in te pakken dus en terug naar huis om te kijken of ik de enige ben die dit probleem heeft. Dat blijkt niet zo te zijn, een simpele zoekopdracht (F210 does not startup) brengt mij op het Walkera forum waar een aantal mensen hetzelfde probleem hebben. Hun oplossingen zijn nogal radicaal en meestal wordt de complete set-up gewijzigd en ik zie mijn geest al dwalen want drones en set-up is niet mijn sterkste kant, terwijl ik naar beneden scroll valt mijn oog op een heel kort berichtje waarin mijn probleem exact beschreven wordt door een Amerikaanse vlieger en de oplossing was bij hem eigenlijk te simpel... Net als ik zette hij eerst zijn zender aan en wachtte dan even om de zender de kans te geven op te starten en daarna sloot hij de vliegaccu van de F210 aan met hetzelfde resultaat als ik heb, piepen, knipperen en niet vliegen. De oplossing die hij geeft is om zo snel mogelijk nadat de zender is aangezet de vliegaccu aan te sluiten. Deze oplossing is een poging waard en kan direct uitgeprobeerd worden, voor de veiligheid de rotors eerst maar verwijderd, je wilt een racedrone tenslotte niet in je woonkamer rond laten vliegen, tenminste ik dus niet. Zender aan en gelijk daarna de vliegaccu aangesloten, de LED’s branden, knipperen en branden weer, geen piepjes, tijd om gas te geven en te kijken of het werkt en eureka de motoren zingen het uit, rotors gemonteerd en terug naar het veld.
Vliegen
Walkera claimt dat de F210 geschikt is voor zowel beginners als gevorderde, de drone is hiervoor uitgerust met drie vliegprofielen die je kunt kiezen met de mixschakelaar rechtsboven op de Devo7. Het advies van Walkera is om in de nulstand te beginnen, hierin is niet alleen de snelheid begrenst maar zijn ook de uitslagen beperkt waardoor de F210 zich makkelijker laat vliegen, stand 1 en stand 2 zijn duidelijk bedoeld voor piloten met meer ervaring en hierin kunnen ook flips en rolls gemaakt worden, ook wordt de bediening steeds gevoeliger en gaat de snelheid behoorlijk omhoog. Stand 0 lijkt mij een prima keus om mee te beginnen en ik moet zeggen dat valt helemaal niet tegen, de F210 laat zich makkelijk besturen en de aanwezige wind wordt makkelijk bedwongen, op één plek hooveren blijft op een open veld in de Flevopolder altijd lastig maar zelfs dat lukt beter dan verwacht en al snel vlieg ik gecontroleerde vierkantjes, nou gecontroleerd... ik vlieg vierkantjes, tijd dus om stand 1 te proberen je moet tenslotte je grenzen blijven verleggen. Alles gaat gelijk een stuk sneller waar je in stand 0 nog een aardige uitslag van de knuppels kunt geven is dit nu de beste manier om je F210 op zijn bulletproofheid te testen en binnen de kortste keren zie ik de drone dan ook in het hoge gras verdwijnen en het enige wat je dan kunt doen is razendsnel het gas dichtzetten en de motoren uitschakelen, zodat de drone niet onbedoeld voor grasmaaier gaat spelen als je per ongeluk toch aan het gas zit. Ja, hoe vind je een drone met een maximale spanwijdte van 27 bij 27 cm terug in gras dat een halve meter hoog staat, simpel je loopt in de richting waar je drone uit je gezichtsveld verdween en als je denkt in de buurt van de crashplek te zijn beweeg je de gasstick van de Devo7 onderin naar rechts, zo zet je de motoren uit, dit had je al gedaan maar de F210 reageert hier wel op met een serie piepjes die verraden waar hij zich bevindt. Hoe je dit moet oplossen als je met een FPV bril op hebt gevlogen en dus alleen maar het cockpitbeeld hebt om vanuit te gaan weet ik niet, maar ik kan mij voorstellen dat je zoektocht dan een heel stuk lastiger wordt. Schade na een aantal serieuze pogingen om in stand 1 en zelfs in stand 2 te vliegen: een beschadigd ego en wat gras rond een rotor, omdat ik een keer te laat het gas dichtdrukte, conclusie de F210 is duidelijk tot veel meer in staat dan ik en voor mij blijft dus stand 0 de enig juiste.
Foto’s
Voor de foto’s gaan we naar het observatorium Robert Morris, het lijkt een goed plan om wat mooie plaatjes te schieten in de binnenring van het observatorium, hopelijk staat daar ook wat minder wind en kan ik de F210 mooi op zijn plaats houden. Eerst maar aan de buitenkant wat foto’s gemaakt en dat valt nog niet mee want de F210 is klein en beweeglijk in de stevige bries maar het lukt, dus op naar de binnenring. Het plan is dat ik voor de graffiti ga vliegen zodat deze mooi op de achtergrond staat, helaas staat deze graffiti net naast een opening in de damwand waar de wind vol op staat. Kortom, door wat onverwachte windvlagen maken de rotors en de F210 serieus kennis met de kwaliteit van een Nederlandse hardhouten damwand, schade? Nul, niets, nada, het is natuurlijk wel zaak dat je zo snel mogelijk het gas dichtdrukt anders kan het je toch wel een rotor kosten, maar tot nu toe zit er nog geen krasje op de F210.
Conclusie
Walkera maakt met de F210 de instap in de racewereld wel erg aantrekkelijk, de uitspraak van beginner tot pro wordt helemaal waargemaakt want in stand 0 moet iedereen die al kennis heeft gemaakt met het vliegen van een drone uit de voeten kunnen. In stand 1 en 2 moet je echt al vliegervaring hebben. De F210 is helemaal FPV klaar alleen de bril ontbreekt, dit mag een exemplaar van Walkera zijn maar ook andere merken zijn compatible. LET OP, in een aantal online reviews wordt gemeld dat de Devo7 over een FPV display zou beschikken, maar dit is absoluut niet waar, de schrijvers en kopieerders van deze reviews verwarren de Devo7 met de Devo F7, deze beschikt wel over een display maar wordt niet meegeleverd met de F210. We hebben onbedoeld best ons best gedaan om de kwaliteit van het gebruikte materiaal te testen en ik denk dat je wel kunt zeggen dat de F210 het predikaat bulletproof verdient. Voor de hobbyisten, de F210 maakt gebruik van een F3 Flight Controller welke bewerkt kan worden met opensource software.
Fred Boots