Verslag

RC powerboat evenement | Eersel 2017

Dit jaar waren wij, de leden van Xtremercboats.com en Dutch Powerboat Racingteam uit Eindhoven weer te gast bij Recreatiepark Terspegelt in Eersel, alweer voor de 8e keer. In totaal hebben wij nu 13 keer een dergelijk rc powerboat evenement georganiseerd. In 2003 heb ik samen met de voorzitter van de club uit Eindhoven, Nico Damen, in navolging van soortelijke evenement in het buitenland, voor het eerst zo'n evenement in Nederland georganiseerd. De eerste vijf edities vonden plaats op het terrein van Strandbad Enode in Nuenen. De mogelijkheden daar lieten toch wat te wensen over en zodoende hebben we gezocht naar een alternatief. En dat vonden we in 2009 bij de mensen van Terspegelt. De meereizende families kunnen tijdens het evenement van de aanwezige accommodaties gebruikmaken. Zo is er wat te beleven voor iedereen.

17760920 1292816827438265 2054323884328411222 o

Zonder water geen evenement en dus mogen wij van de aanwezige duikplas gebruikmaken om het voor Nederland uniek evenement te organiseren. Wij ontvangen een internationaal gezelschap uit Nederland, België, Frankrijk, Engeland en Duitsland. Het aantal deelnemende piloten bedraagt tussen de 80-100 piloten en hun families. Allemaal mensen met dezelfde hobby en een heel pak toeschouwers op de zaterdag en zondagen die het spektakel op het water willen aanschouwen.  Op vrijdag is er meestal een vrij-programma. Dus iedereen komt aan bod en er is ook voor speciale verzoeken genoeg ruimte. Op zaterdag en zondag wordt er volgens een vast schema gevaren want niet alle inhoudsklassen en modellen hebben dezelfde snelheid een vaareigenschappen. Tevens op zaterdag wordt de traditionele Eersel Gold-Cup gevaren. Een zes minuten durende race met ca 8-10 deelnemers die het aandurven om de degens met elkaar te kruisen. Echter niet te serieus want het algemeen plezier staat natuurlijk voorop met bijbehorende de kans op eeuwige glorie en mooie bekers. Gedurende het evenement is er voor  de stilgevallen boten een ophaalboot ter beschikking die bemand wordt door leden van beide verenigingen. Natuurlijk is er vanuit de organisatie ook aandacht voor de veiligheid met een voor het publiek afgesloten paddock, een parcours met boeien, professioneel veiligheidsplan, brandblussers, EHBO, vangnetten etc., en wordt er gelet op mogelijk geluidsoverlast.

706 c9aa8f00 1db3 4c8c 96b0 f7ce6f40e5ba

Er zijn veel verschillende types en aandrijvingen te bewonderen. Veel deelnemers brengen al hun boten mee om te laten zien wat ze de afgelopen winter hebben gebouwd en ontwikkeld. Eersel is dan bij uitstek het eerste evenement van het nieuwe vaarseizoen en een prima gelegenheid om de boten uit te proberen. De modellen varieren in afmeting van ca 25 cm tot de grootste van 250cm. Voor de aandrijving wordt gebruikgemaakt van diverse soorten; twee- en viertakt motoren, elektra en zelfs turbine-straal motoren. De laatste categorie is dan wel gelijk de meest kostbare met ca Eur 5000 per motor. Er is traditionele houtbouw te bewonderen tot en met vacuüm gelamineerde epoxy-koolstof modellen. De houtmodellen worden meestal direct vanaf tekening gebouwd of samengesteld uit een bouwpakket. De meeste kunststof rompen zijn uit polyester of epoxy laminaat opgebouwd en worden in een mal gelamineerd. Dat zijn de meeste serie gebouwde modellen. De op- en inbouw wordt naar eigen inzicht samengesteld. Meest gangbaar zijn de twee-takt motoren met een inhoud van 25-35cc. Merken als Zenoah, Tiger King en RCMK zijn wel het bekendste. In standaard of gemodificeerde uitvoeringen bedraagt het vermogen van ca 1,8 pk tot 10 pk. Toerentallen van 15.000 t/m 20.000 per minuut en de brandstof is meestal de bekende mengsmering met een percentage van 1:13 t/m 1:25 al naar gelang de gradatie van tuning. Snelheden lopen op tot ver boven de 100 km/uur.

706 02d78012 0537 4af9 a1dc d286d240c435

Ook zijn er diverse verkoopstands aanwezig waar je nieuwe onderdelen en modellen kunt kopen en op het terrein worden ook diverse tweedehands modellen en onderdelen aangeboden. Je hoeft dus niet met lege handen naar huis. Natuurlijk is iedereen onderling ook erg behulpzaam om probleempjes en defecten zo snel en goed mogelijk op te lossen. Ook worden de vele belangstellende vragen vanuit het publiek met plezier beantwoord en uitleg gegeven. Het driedaagse Eersel evenement is verder omrand door gezelligheid, samen zijn en het uitwisselen van ervaringen en belevenissen die deze hobby zo leuk maakt. Op vrijdagavond is er een open-BBQ waar ieder zijn stoel, bordje en vlees mee brengt en dan maken ze er een gezellige avond van. Op de zaterdagavond is er het traditionele diner in het restaurant van Terspegelt met lopend buffet en aansluitend de tombola. De prijzen van de tombola worden door de bedrijven uit de omgeving en internationale handelaren en fabrikanten ter beschikking gesteld. Het is op zondagavond dan ook geen verrassing dat er dan veel hilariteit en lol is.

706 32d3e16c 503f 4aae 9b8e b98a18c0d2cc

Op de zondag wordt dan de vermoeidheid van de dagen er voor weggevaren en dan zo in het begin van de middag maken de deelnemers zich gereed om weer huiswaarts te keren. Sommige hebben een reis van vele kilometers voor de boeg (tot ca 8-900 kilometer aan toe). En maandag moeten de meeste tenslotte ook weer aan t werk. Uitkijkend naar een volgend evenement of het komende weekend. De zojuist aangekochte spulletje moeten natuurlijk uitgeprobeerd worden, op zoek naar nog meer snelheid en voorzichtig dromen van dat ene nieuwe model dat je tijdens het Eersel evenement voor het eerst hebt zien varen.

IMG 6679 1

Voor meer informatie en/of fotomateriaal verwijzen wij jullie graag naar onze websites

Xtremercboats Eersel

xtremercboats.com   

dpb-racingteam.nl

Wellicht tot gauw aan de waterkant!
Marc Weijenberg en Nico Damen
Voorzitters

Foto's

Pim Vis
Michiel van Eijken
Andre Abtmeyer
Marc Weijenberg
Adam Cienciala

Tags: Eersel, RC Powerboats, DPB-Racingteam.nl, Xtremercboats.com, Evenement