Verslag

Vortex dDrive 2700kV | Team Orion

Niet voor racers, meldt Team Orion met nadruk als we er naar vragen, maar wel voor al die andere rijders die een makkelijke oplossing zoeken om hun door een borstelmotor aangedreven auto de upgraden met brushless techniek en hem gelijk geschikt te maken voor gebruik met LiPo pakketten.

Dat we dit nu niet eerder verzonnen hebben, zullen ze vast wel gedacht hebben bij Team Orion nadat het ontwerp van de dDrive van de tekentafel af kwam. Hoewel, tekentafel het zal wel een CAD-programma geweest zijn. Het is de simpelheid zelf, je neemt een 540 formaat brushlessmotor, plaatst een regelaar direct achter die motor en monteert het geheel in één aluminium behuizing. Vervolgens programmeer je het geheel zo dat de eindgebruiker kan kiezen uit drie verschillende modes: 1 Vooruit/Rem, 2 Vooruit/Rem/Achteruit en 3 Vooruit/Achteruit (crawler), je zorgt dat hij geschikt is voor gebruik met LiPo en omdat mensen nou éénmaal willen kunnen kiezen lever je het in twee uitvoering een 2700kV en een 3000kV versie.

Aansluiten
Je demonteert je huidige set, bestaande uit motor, regelaar en waarschijnlijk ook een aan/uitschakelaar, dat scheelt een hoop draden hé? Verwijder de pinion van de oude motor en monteer hem op de dDrive. Monteer nu de dDrive op de plek van je oude motor en stel de speling tussen pinion en spur af. Zoek een mooi plekje voor de aan/uitschakelaar, sluit hem aan op je ontvanger en een volle accu, calibreer de regelaar op je zender en..... welkom in de wereld die brushless heet. Geen draden en kabels die gesoldeerd en weggewerkt moeten worden, geen regelaar die een plekje op het chassis moet krijgen, geen motordraden die verkeerdom aangesloten worden, niets van dat alles, gewoon doosje open, inbouwen klaar!

Bekijk deze foto set op Flickr

Alleen maar voordelen
Natuurlijk niet, want de dDrive is langer dan je oude motor. Soms maar een heel klein beetje, soms wat meer, maar hij is met zijn lengte van 58 mm altijd langer dan een losse 540 motor, dus is het wel belangrijk om vooraf te controleren of de dDrive in je chassis past en zo niet of je je chassis zo kan aanpassen dat hij wel past.

Instellingen
Je kunt een aantal dingen wijzigen in de set-up van de dDrive en dat zijn: de rijmode, laag voltage afslag, startmode en de remkracht. Met de rijmode bepaal je of je wel of geen achteruit hebt in combinatie met of zonder rem. Met de startmode bepaal je hoe agressief je auto van zijn plaats komt, hoe hoger de instelling hoe agressiever. De instelling remkracht kent vier posities: 25%, 50%, 75% en 100%, bij deze laatste remt je auto het krachtigst en waarschijnlijk blokkeren je wielen dan ook vaak, dit genereert ook veel warmte in de dDrive en het is dan verstandig om een lagere setting te gebruiken. Laag voltage afslag heb ik voor het laatst bewaard, omdat hier een verhaaltje aan zit. Standaard is de low voltage cut-off ingesteld op 3V per cel, op zich is dit goed maar omdat we er vanuit gaan dat je niet het uiterste uit je pakketten wilt halen maar liever een zo lang mogelijke levensduur hebt kun je de afslag beter wat hoger zetten, op 3,2V, en als je helemaal zeker wilt zijn kies je voor 3,4V. Rijd je nog met NiMh dan kun je de afslag uitschakelen.

Geen crawler mode
Natuurlijk heb ik de motor niet vooraf opgemeten om te kijken of hij wel past, daarom schrijf ik het hier op zodat jullie niet dezelfde fout hoeven te maken. Bij het derde chassis, die van een Vaterra Twin Hammers, heeft de dDrive voldoende ruimte om gemonteerd te worden, tijd om de handleiding er even bij te pakken en de dDrive op vooruit/achteruit te zetten en wat blijkt... deze mode wordt niet beschreven en zit ook niet op de dDrive! Terwijl zowel de verpakking als de info op internet de mogelijkheid hiervan vermelden. Ons contact bij Team Orion weet te melden dat dit inderdaad het geval is en dat de verpakking inmiddels is aangepast. Vroeger was het probleem daarmee opgelost, maar met de komst van internet kunnen fabrikanten dat wel vergeten. Waar ik ook kijk of het  een review is, productinfo of een nieuwsbericht overal vermelden de specs de crawler mode. Duidelijk een geval van TMI (To Much Info) dat niet meer weg te poetsen is.

Waar wel in
Gelukkig blijven er nog een veel auto’s over waar de dDrive wel voor ingezet kan worden, namelijk alles waar je geen crawler mode voor nodig hebt. Eigenlijk dus alles wat er verder on- en off-road rondrijdt in schaal 1:10 of kleiner. Voor off-road gebruik zou ik de 2700kV uitvoering kiezen deze geeft iets meer trekkracht en voor on-roadgebruik de 3000kV die een iets hogere topsnelheid levert.

Conclusie
Jammer van de tikfout in de presentatie specificaties van de Vortex dDrive, verder ziet het geheel er heel erg gelikt uit, van het geribbelde aluminiumhuis voor een betere warmteafvoer, tot en met de lange aansluitdraden, de stof/spatwaterdichte schakelaar en de Deans accustekker allemaal netjes, net als de prijs trouwens. Misschien de enige bedenking die je zou kunnen hebben is dat als één van de twee onderdelen, motor of regelaar, de geest geeft je de andere helft ook kunt weggooien, iets wat iemand die weleens een ‘all in one’ stereoset heeft gehad wel herkent. Voorlopig gun ik de dDrive het voordeel van de twijfel.

Fred Boots

teamorion.com

horizonhobby.de

Tags: Team Orion, 3000kV, Motor, 2700kV, Vortex, dDrive