Verslag

Vet Cool Man 2017 | Geluk en Vrijheid

Een ongewone titel voor een modelbouwverslag? Zie het niet als een recensie, maar meer als een modelbouw-experience!

Zaterdag 17 juni was het weer zo ver, VET COOL MAN, een jaarlijks terugkerend evenement dat georganiseerd wordt door de stichting Geluk en Vrijheid. Hierbij bezorgen ze ongeveer een kleine 200 gezinnen met een chronisch ziek kind, een echt onvergetelijke dag.

SAM 8580

Zo’n dag begint globaal om 9.00 uur bij vijf verschillende ziekenhuizen in Nederland (zie het lijstje onderaan de pagina). Verdeeld over deze locaties staan een kleine 300 Porsche ’s klaar om de gezinnen een fantastische dag, zonder zorgen, te laten beleven. Afhankelijk van de locatie wordt er om 10.00 uur vertrokken onder eventuele politie-escorte naar het Test Centrum van de RDW in Lelystad (de papa’s en mama’s volgen met een grote touringcar). De RDW beschikt hier over een bijna 3 kilometer lange, hoge-snelheids-kombaan met bochten onder een enorme verkanting. In het midden van deze ovale baan ligt een asfaltcirkel die genoeg ruimte biedt voor het opstellen van alle Porsche’s en het volledige evenemententerrein. In totaal zullen er dan ook ongeveer 1000 personen aanwezig zijn. Bij aankomst, 11.00 uur, op het RDW terrein in Lelystad wordt iedereen eerst met zijn of haar Porsche op de foto gezet door een professionele fotograaf. Om 11.30 uur begint het dagprogramma met als hoogtepunt voor de meeste kinderen (en de Porsche-rijders) het “racen” op de kombaan. In groepen van ongeveer 10 auto’s gaan ze onder begeleiding van pace-cars en baancommissarissen van de RDW de kombaan op. Iedereen gaat één keer voor ongeveer 10 minuten de baan op. Op het middenterrein is van alles te beleven! Zo zijn er bijvoorbeeld race-simulatoren, spelletjes, springkussens, optredens van clowns, wordt er geschminkt, muziek, radiografisch bestuurbare vrachtwagens en er is zelfs een team van Furori met maar liefst negen Furori Mini Monza Racers aanwezig. Naast dit alles is er de gehele dag een doorlopende show van de politievoertuigengroep Nederland en lopen er een tiental leden van het Dutch Garrison rond. Dit betekende voor de kinderen dat ze aan en in Amerikaanse politiewagens mochten zitten en overal op het evenemententerrein in contact konden komen met Startrek figuren. Natuurlijk zijn ook de deelnemende Porsche’s de gehele dag van zeer dichtbij te bewonderen. Een ander maar zeer belangrijk onderwerp is dat het eten en drinken de dag geheel is verzorgd (echt TOP!). Na de traditionele groepsfoto om 15.00 uur worden de kinderen weer keurig netjes met “hun” Porsche teruggebracht.

SAM 8570

Als Model Truckers Harderwijk (MTH) waren we deze dag ook aanwezig met een groep enthousiaste modelbouwers. Na een relatief korte rit kom ik net achter het vliegveld Lelystad en het racecircuit aan bij het RDW testcentrum. Het hek stond open zodat ik meteen door kon rijden naar de bedrijfsgebouwen. Weldra zijn ook de andere MTH leden er. Even melden bij een RDW veiligheidsmedewerker en we mochten achter hem aan, de hoge snelheidsbaan op, naar het middenterrein rijden. Twee grote partytenten zijn door de vele hulpvaardige handen zo opgebouwd. Zodra de trucks, crawlers, scalers en rockracers zijn klaargezet moet allen nog de “kinderbaan” gebruiksklaar gemaakt worden. Door een flexibel gebied af te zetten met rood/wit geschilderde latten kunnen we als MTH een parcours maken waarop door kinderen, onder begeleiding, gereden kan worden. Deze keer is er voor gekozen om geen parcours te bouwen maar in een vak een “wipbrug” neer te leggen. Hierover konden de kinderen met twee RC Fendt landbouwtrekkers en een Tamiya Mercedes vrachtwagen over heen rijden. Dit bleek later voor velen best lastig om zo precies te mikken met een RC-voertuig. Omdat de hoofdgasten er nog niet waren konden we zelf nog even een bakkie koffie scoren en rondlopen om het één en ander te bekijken. Zelfs de K9 politiehond bleek een goede lobbes. Zodra de eerste Porsche’s de parkeervakken op het evenemententerrein oprijden zie je van oor tot oor glimlachende gezichten! Gezichten die mij persoonlijk lang zullen bijblijven, even geen pillen, spuiten, slangen, onderzoekende dokters en verpleegsters in witte kleding. Meneer, meneer mag ik ook even? Geduldig probeer ik dan uit te leggen dat een Yeti rockracer op 3S niet iets is om zo maar even mee te gaan rijden. Zeker niet tussen al die glimmende Porsche's in! Maar. . . kijk eens in die tent. Als je aan de beurt bent mag je met een Fendt trekker of een Mercedes vrachtwagen gaan rijden! Even die glimlach van het gezicht af, opperste concentratie om serieus met die RC-voertuigen over die “wipbrug” te rijden. YES! Het is gelukt! Zodra een ander aan de beurt is, komt vaak de vraag; mag ik straks nog een keer? TUURLIJK! Zo kom ik er ook achter dat door beperkingen sommige kinderen gemakkelijker met een stickzender dan een stuurwielzender om kunnen gaan. Achteraf logisch, maar ik heb er niet eerder bij stil gestaan! Zo aan het eind van de dag heb ik respect gekregen voor kwaliteit van zowel de Tamiya Mercedes truck als de beide Fendt 930 Vario landbouw trekkers van Carson. Zowel het materiaal als de elektronica bleven ondanks de niet altijd zachtzinnige behandeling gewoon heel! Wat ik niet snel meer zal vergeten zijn de glimlachende gezichten van de kinderen die het de gehele dag echt naar hun zin hadden zonder medische toestanden om hun heen. En als de kinderen het naar hun zin hebben zie je ook hun ouders zich ontspannen.

Voorgaande jaren dacht ik, ach laat maar is toch niks. Dit jaar was ik er voor het eerst bij en als we volgend jaar als MTH weer gaan dan ben ik er zeker weer graag bij! Dit heeft indruk gemaakt en zo’n evenement is VET en zeker erg COOL MAN!

geluken vrijheid

Overzicht ziekenhuizen:

-Amsterdam: Emma Kinderziekenhuis AMC.

-Nijmegen: UMC St Radboud.

-Rotterdam: Sophia Kinderziekenhuis.

-Utrecht: Wilhelmina Kinderziekenhuis.

-Zwolle: Isala Klinieken.

Voor dit artikel is mede gebruik gemaakt van de website/groepsfoto Geluk en Vrijheid.

 

Tags: Lelystad, Vet Cool Man, Geluk en Vrijheid, RDW

Nieuws Rijden RC
  • 07 september 2020
  • By RC-redactie

Old Friends RC Raceway | Nieuw-Vennep

Nieuw-Vennep Old Friends RC Raceway Wie zijn Old Friends RC?! Old Friends RC bestaat uit 4 vrienden, die al jaren actief zijn in de RC-autowereld, en na alles wat ze samen gedaan hebben ontbrak het...

Verslag Rijden RC
  • 12 mei 2020
  • By Erik Jan Mol

F1 RC-body's | Fenix Racing

Fenix Racing F1 RC-body's: Classique March 761 & Ferrari 312 T4 Bij het begin van de Corona lock down zocht ik én een nieuwe body voor mijn Vintage F1 Corally, én een leuk project om de tijd een...