Verslag

Van Slotrace naar RC | Serpent GT-8 klasse

Willem Kloppenburg's verhaal over de instap in de Serpent GT-8 klasse.

Achtergrond
Toen ik op mijn 29-ste begon met slotracen in 1995 lag daar het 'oude' verhaal aan ten grondslag. Van mijn vader moest ik met de Märklin treinbaan spelen omdat ‘ie dat zelf ook het mooiste vond terwijl ik meer een auto-man bleek te zijn. Met 22 jaar slotracen heb ik die schade natuurlijk flink ingehaald. De afgelopen 2 jaar beleefde ik minder satisfactie aan het racen en bouwen van auto's. De internationale team-races in Spanje bleven geweldig en daar ga ik ook voorlopig mee door als mijn team-maten dat nog goed vinden en ik op niveau mee kan doen.

431702094 9884

Richard Jacobs, die ook bij mij in de organisatie zat van het Dutch Scaleauto Championship in de slotrace wereld, vertelde mij dat hij een nieuwe 1/8 brandstof RC klasse ging opstarten. Ik was praktisch gelijk verkocht. Dit wilde ik altijd al doen als klein jongetje maar het kwam er niet van en mijn ouders vonden het te duur. Ik heb praktisch al mijn slotrace spullen verkocht en vervangen voor gereedschappen, onderdelen en benodigdheden voor de 1/8 Serpent GT en dat voelde heerlijk aan. Door zowel Richard, zijn zonen Luuk en Daan alsmede Richard en Peter van Leeuwen van 2-Brothers in Bussum word ik goed geadviseerd wat wel en niet te doen. Dat is niet alleen heel aardig en fijn maar vooral ook noodzakelijk.

429713775 234445

1/24 versus 3/24
Natuurlijk zijn de auto's 3 keer zo groot maar dat is niet het belangrijkste verschil. Slotracen is toch wel een specifieke vorm van modelbouw racen. Qua techniek en rijden lijkt het eenvoudig maar dat is absoluut niet het geval. In vergelijking met RC lijken dat afstel mogelijkheden beperkt maar schijn bedriegt. Door de relatief hoge snelheden en de kleinere schaal spelen minimale verschillen in afstelling een cruciale rol. Afstelmogelijkheden zoals stabi's, shocks, camber, toe-in/out of diff zul je niet vinden in een slotrace auto. Banden, gewichtsverdeling, slepers, sleper-hoogte en sleper-druk des te meer. Omdat het feitelijk sturen van een slotrace auto geen rol speelt wordt de prestatie van de rijder puur afgemeten hoe goed hij kan "throttlen". Reactietijd en timing is waar het om draait. Dat is volgens mijn in de RC niet veel anders alhoewel mijn eerste gevoel qua rijden is dat je zeeën van tijd hebt om te reageren.

 

Wat ik persoonlijk absoluut geweldig vind is het geluid van de brandstof motoren alsook het sturen en op het vermogen natuurgetrouw driften. Precies de zaken die in het slotracen niet of minder van toepassing zijn. Ook vind ik de technieken die gebruikt worden voor het afstellen van de motoren en chassis prachtig. Vanuit de hobby heb ik veel aan 1 op 1 auto's gesleuteld en die zaken komen allemaal weer samen in de RC en we kunne er ook nog op echte asfalt circuits mee racen.

photo6039695952551454791

De Serpent GT-8 klasse
Als absolute noob heb ik me de afgelopen maanden wat verdiept in de verschillende klasses zoals 1/10 elektro (touring en F1), 1/10 brandstof en de 'koningsklasse' 1/8 brandstof. Het initiatief om de instap-klasse 1/8 GT BC is mijns inziens een hele goede. In de slotrace wereld worden we met exact dezelfde problemen geconfronteerd als in de RC. Om op enig niveau mee te kunnen komen moet je relatief veel tijd en geld investeren. Met de nieuwe GT-8 klasse en de daaraan gekoppelde regels en toegestane onderdelen houden we niet alleen de kosten enigszins in toom maar ook de perceptie van de deelnemers dat we met gelijk materiaal rijden. Dat laatste is wellicht nog veel belangrijker. Consequente keuringen en duidelijke communicatie zullen ervoor moeten zorgen dat dit gebeurt. Dat lijkt eenvoudig maar dat is het allerminst. Een situatie waarbij we te maken krijgen met zogenaamde gesponsorde rijders zal direct de doodsteek zijn voor deze klasse en zullen we ten alle tijden voorkomen.

Ik heb er echter 100% vertrouwen in dat de ervaring van de organisatoren (ie: Richard Jacobs en co) dit in goede banen zullen leiden om zo deze klasse aantrekkelijk te maken voor zowel de beginnende RC'er zoals ik, alsook de meer ervaren racer die openheid, transparantie en eerlijk race plezier zoeken.

Tags: Serpent, GT-8, 2-BrothersRC

Nieuws Rijden RC
  • 28 december 2021
  • By RC-redactie

SRX8 RTR 1/8 4wd GP | Serpent

Serpent SRX8 RTR 1/8 4wd GP 1:8 Om deze auto nog aantrekkelijker te maken voor een breder klantenbestand, biedt Serpent nu ook de SRX8 Buggy op schaal 1:8 in een Ready To Race uitvoering aan, zodat...

Nieuws Rijden RC
  • 24 juni 2022
  • By RC-redactie

SRX8 GTE RTR | Serpent

Serpent SRX8 GTE RTR 1:8 4WD {gallery}2022/Juni/Serpent_SRX8{/gallery} Serpent biedt de SRX8 GTE nu aan in een Ready To Race-versie om deze prachtige auto nog aantrekkelijker te maken voor een bredere...