Verslag

RC Racing Dessel | 4e Tamiya Cup BE

De vierde race van de Belgische Tamiyacup 2017 ging door bij RC Racing Dessel (het vroegere RC Club Nuclea Mol) en ook gekend door de Fun Drive races waar vele RC rijders tijdens de koude wintermaanden aan deelnemen.

Het circuit van RC Racing Dessel is bijna elk weekend toegankelijk voor leden en gastrijders, waar enkele Tamiyacup rijders dankbaar gebruik van hebben gemaakt om het circuit te verkennen en de wagen af te stellen.

SAM 8252

Dit jaar werd het circuit groter gemaakt, er werden 2 extra rollen tapijt toegevoegd waardoor het rechte stuk wat langer en het binnendeel van het circuit wat groter werd maar zeker niet minder technisch. Het korte bochtenwerk en de vrij hoge afbakening van het circuit waren voor zowel beginnend als gevorderde piloot weer een ware uitdaging. De kortste bochten werden voorzien van plastic schijven om de rc wagentjes toch een minimum aan bescherming te bieden. Door het vergroten van het circuit werd het pitsgedeelte kleiner, dat werd dan weer opgevangen door rondom het hele circuit elektriciteit te voorzien zodat er overal rond het circuit een plaatsje was om te sleutelen. Handig als je eruit gaat met je wagentje, er is altijd wel iemand in de buurt om je weer op de baan te zetten.

Vroege vogels daar in Dessel want blijkt dat zondagochtend om 7 uur de deuren al open waren zodat de organiserende club nog eens een laatste controleronde over het circuit kon uitvoeren. Tegen 8 uur kwamen naar gewoonte de Tamiyacup deelnemers aan en werd het al snel gezellig met een deelnemersveld van meer dan 50 deelnemers. Enkele deelnemers kwamen pas tegen 9 uur aan, zij hadden eerst ’s morgens naar de eerste race van het Formule 1 seizoen gekeken.

SAM 8246

Om 10 uur beginnen naar gewoonte de junioren met de eerste kwalificatie reeks. Hierna stock, Mini, Formule 1, TW en tenslotte de snelle GT-klasse. Vervolgens wordt nog een kwalificatie gereden door alle klassen en na de middag nog 3 finales welke uiteindelijk de puntenverdeling voor het klassement bepalen.

In Dessel werd de technische controle uitgevoerd voor elke reeks van start ging, er werd naast de standaard controle op toegelaten onderdelen, gecontroleerd op rijhoogte, ter bescherming van het tapijt, en op accuspanning, om overladen van lipo’s te voorkomen wat de nodige gevaren met zich meebrengt. De controle werd uitgevoerd door een trio dat er uitermate zin in had, er werd veel gelachen maar ze waren rechtvaardig en hebben niet veel straffen moeten uitdelen.

SAM 8221

In de junior klasse reed Mats Daneels, vanaf startplaats 2 op de grid, in alle 3 de finales recht naar de overwinning met toch een comfortabele voorsprong. De tweede plaats ging ondanks een opgave in de derde finale naar Arno Damiaens, gevolgd door JerkoVan Hoppe die er met de derde plek vandoor ging.

SAM 8256

In de stock klasse was het zeer spannend voor de eerste 3 plaatsen. Elke finale werd door iemand anders gewonnen maar rekening houdend met alle finales was het Brent Daneels, grote broer van Mats uit de Junior klasse, die er met de eerste plaats vandoor ging. Tweede en derde plek gingen naar Sven Cassiers en Arne Van Hoorebeke.

SAM 8257

Bij de mini’s was het voor de overwinning een strijd tussen Bart Vervloessem en Dave Daneels (inderdaad weer een Daneels, dit keer de papa uit de rc race familie). Bart reed met de Carson Cup motor en Dave met de 16T brushless, beiden waren zeer aan elkaar gewaagd. Op het einde was het Bart die steeds steeds met enkele seconden voorsprong met de overwinning wist binnen te halen. De tweede plaats ging naar Dave en niet zo ver daarachter maar nooit een bedreiging voor de 2de plaats van Dave ging Steve Heyman er met de 3de plaats vandoor.

SAM 8262

De formule 1 klasse ziet er altijd zeer leuk uit. Het gevecht om de eerste plaats ging hier tussen Hans Damiaens en Karl Van Camp, waar Hans weer aan het langste eind trok en de overwinning behaalde. Karl werd tweede gevolgd door Steve Heyman op de derde plaats.

SAM 8260

In de TW klasse is het ook deze race Dirk De Ceulaerde, die vanaf de eerste kwalificatie tot de laatste finale elke reeks op zijn naam weet te schijven. Met een gemiddelde rondetijd die aanleunt tegen de snelste rondetijden van de achtervolgers. Tweede en derde plaats waren iets harder bevochten. Na de eerste twee finales stonden Dave Rijkers en Hannu Coopman met gelijke punten aan de start voor de derde finale. Jammer genoeg had Hannu in de vierde ronde van de laatste finale pech waardoor hij de tweede plek in het water zag vallen.

SAM 8264

Dit verslag eindigt net zoals de racedag met de GT klasse. Het werd tijdens de kwalificaties al duidelijk dat Bart Acda de te kloppen man was in deze reeks. In de eerste finale ging het tussen Bart Acda en Jan Vervloessem. Na een klein foutje van Bart kwam Jan aan de leiding. In de laatste ronde onderging Bart nog een laatste poging om Jan in te halen maar het kwam tot een aanrijding waarbij Jan even op z’n dak belandde. Fair play boven in de reeks want Bart wachtte netjes om Jan weer voor te laten waardoor deze de eerste finale op zijn naam kon schrijven. In de twee volgende finales wist Bart Acda de leiding van begin tot einde vast te houden en ging er daardoor met de eindoverwinning vandoor. Mark Bos kwam, door te kiezen voor een andere body in de tweede en derde finale, ook mee strijden voor de ereplaatsen. Uiteindelijk was het Jan Vervloessem die eindigde op plaats 2 en Mark Bos op plaats 3.

SAM 8265

Zeer veel dank gaat uit naar RC Racing Dessel en alle vrijwilligers die hebben gemaakt dat dit weer een toffe en gezellige racedag voor groot en klein mocht zijn.