Verslag

Racing Arena Limburg | 1e Tamiya Cup NL

Afgelopen weekend was de eerste wedstrijd van de Tamiya Cup NL 2017. We waren dit weekend te gast bij Racing Arena Limburg in Sittard. Een permanente indoorbaan met het welbekende ETS tapijt. Omdat er veel gereden wordt is de grip erg hoog.

Enkele rijders waren vrijdag al aanwezig om de eerste trainingsrondjes te maken. De zaterdag waren er meer rijders om de juiste afstelling te vinden voor de auto en zoals gewend bij de Tamiya Cup, zag je dat de rijders elkaar tips gaven om de juiste afstelling te krijgen.

Op zondag was de de baan om 7.30 uur open zodat er nog even vrij getraind kon worden. In het zuiden was er niets te merken van de, van horen zeggen, toch wel redelijke sneeuwval in het midden van het land. In Sittard was zo goed als niets gevallen, maar er werd verteld dat op sommige plekken in het land wel 10 cm sneeuw gevallen was. Gelukkig waren de meeste rijders aangekomen in Sittard om de wedstrijd te rijden. Er werden nog snel wat trainingsrondjes gereden. Om 8.45 uur werd er een korte rijdersbriefing gehouden en om 9.00 uur startte Ally de wedstrijd met de eerste kwalificatie heat van de Fighter Buggy’s.

Fighter Buggy’s
Na de kwalificaties was het Nick van der Wind die vanaf de eerste plek mocht starten in de finales, maar hij werd op de voet gevolgd door Lorenzo van Leeuwen. Arno Damiaens had zich als derde gekwalificeerd.

Zowel Nick als Lorenzo hadden een finale gewonnen, maar de overall winst ging naar Nick, voor Lorenzo and Jonas Damiaens. Arno kon helaas zijn eerste finale niet starten wat betekende dat hij z’n derde plek niet kon verdedigen.

Fighter Buggy

Top Stock
Mario Taekema had zich verzekerd van pole position, op de hielen gezeten door Dennis van der Wagt. Raymond Plooij had zich als derde gekwalificeerd.

Mario deed wat hij moest doen, hij won beide finales. In de eerste finale, Fred van Voorst finishte op 5 seconden van Mario, maar tijdens de tweede, feature finale (welke 10 minuten duurde) had Mario 2 ronden voorsprong op plaats nummer 2, Raymond Plooij, die ook als 2e overall finishde. Fred pakte de laatste podiumplaats. Dennis eindigde 5e, maar hij zette wel de snelste rondetijd van de dag neer in de Top Stock klasse.

Top Stock

M-chassis
Rob Kuijper liet zien dat hij het rijden nog steeds niet verleerd is, ook niet met een M-chassis. Hij reed in de kwalificaties een ronde meer als nummer 2, Jesse Keller. Jesse werd gevolgd door Nick Nerrings. Achter Nick, waren het 3 andere rijders welke finishten binnen een seconde, dus het gevecht om de laatste podiumplaats zou een mooi gevecht worden.

In de finales liet Rob Kuijper nogmaals zien dat hij vandaag niet te verslaan was, hij won beide finales. Tevens was Rob de enige rijder welke een rondetijd beneden de 15 seconden reed. Een tweede en een vierde plaats was genoeg voor Martijn van der Heijden om op de tweede plaats op het podium te staan. Nick Nerrings finishte waar hij was gestart, als derde.

M chassis

Euro-TW
Alhoewel de rijders de keus hadden tussen verschillende Tamiya chassis (TA04, TA05, TA06, TB03, TB04), bleek het beste chassis de nieuwe 1 snaar aangedreven TA07 te zijn. Wesley van Dijken zette zijn TA07 op pole position, 1 ronde voorsprong op Bram Lagerwey zijn TA07 welke 6 seconden voorsprong had op Eric Mulder. Wesley reed eveneens de snelste rondetijd in de Euro-TW, 13.0 seconden.

Wesley had een droomstart voor de overall winst met een eerste plek in de Sprint race. Hij finishte bijna met een ronde voorsprong op Eric Bresser welke vanaf plek 6 startte. Eric Mulder finishte als derde in de eerste finale.

In de Feature finale, Wesley had een slechte start omdat hij enkele malen werd aangetikt tijdens de start. Wesley moest vanaf plek 10 weer naar voren rijden.  Michel Peterse pakte de leiding en keek niet meer achterom wat hem een overall 2e plek opleverde. Bram Lagerwey reed op een solide 2e plek, maar kreeg helaas technische problemen en viel uit. Hierdoor werd Wesley 3e in de feature race wat hem de overall winst opleverde. Eric Bresser pakte de laatste podiumplek met een mooie 2e plek in de feature race.

TW klasse

Euro-GT
Dit is de snelste klasse binnen de Tamiya Cup. Florian Joos zette zijn TRF419X op pole position, gevolgd door Robert Krens. Het gevecht om de derde startplek werd gewonnen door Michel van der Velden, net voor Martijn van der Heijden.

De eerste finale, de sprint finale was een gemakkelijke overwinning voor Florian. Robert rolde zijn auto en het duurde 10 seconden voordat hij weer recht gezet kon worden. Het gevecht voor de derde plek werd wederom gewonnen door Michel, net voor Martijn.

In de feature finale, Florian moest vanaf plek 6 starten en Robert vanaf plek 5. Jari van de Wal had deze finale pole position. Robert en Florian reden keurig door al het verkeer heen en reden op plek 1 en 2 na 3 ronden. Dit bleef heel lang zo en het was een zeer spannende strijd tussen deze 2. Robert wist dat wanneer hij deze positie kon behouden in deze finale dat hij de dag overwinning te pakken had. De baan is vrij technisch en er zijn maar weinig plekken om iemand in te kunnen halen. Florian probeerde drie keer Robert in te halen, maar omdat hij Robert tijdens deze inhaalacties aanraakte moest hij wachten en Robert weer voor laten wat hij elke keer keurig deed. Robert kon zijn auto met vier wielen op het tapijt houden en pakte de finale winst, wat hem ook de dagoverwinning opleverde. Martijn van der Heijden won deze keer de strijd om de derde plek. Michel en Martijn hadden het zelfde aantal punten, maar omdat Martijn een beter resultaat had in de feature finale pakte Martijn de laatste podiumplek.

GT klasse

F1
Deze klasse wordt door velen gezien als de meest realistische klasse om te kijken. Tevens omdat er weer aardig wat mooie body's rond reden. Onder andere de Red Bull livery van Marco Sakko. In een echte Verstappen stijl claimde Marco pole position en Martijn van der Heijden reed met zijn Philips livery naar plek 2 voor Hans Damiaens zijn Renault.

Beide finales werden gewonnen door Marco, hoewel de eerste finale gemakkelijk werd gewonnen door Marco was de tweede finale een ander verhaal omdat hij de tweede finale achter Martijn moest starten. Martijn maakte het Marco redelijk moeilijk, maar door een klein foutje van Martijn kon Marco toch voorbij gaan en uiteindelijk ook de tweede finale winnen. Martijn werd 2e in de feature finale wat hem uiteindelijk ook een 2e overall plek opleverde voor Hans. Martijn en Hans hadden hetzelfde aantal punten, maar door de 2e plek van Martijn in de feature race werd Hans overall 3e.

Formule 1

tamiyacup.nl

 

Tags: Tamiya Cup, RAL, Sittard