Verslag

Race real DIRT | MAC Vlijmen

Dag 1 – Vrije training

Na een paar dagen voorbereiding was het zaterdag dan zover, rijders arriveerden op het circuit van MAC Vlijmen. Auto’s met caravans, campers en tenten vulden al snel het grasveld, ze zouden hier tenslotte het hele weekend bivakkeren. MAC Vlijmen organiseerde dit weekend namelijk “Race real DIRT!” een meerdaags 1/10 off-road evenement met op zaterdag een dag van vrije training, zaterdag tweewielaangedreven buggy’s en (pinkster-)maandag de vierwielaangedreven modellen.

DSC 0025 1

De MAC Vlijmen crew had hard gewerkt om het circuit zo goed mogelijk te preparen en dat was duidelijk te zien! Het was een plaatje zoals we die normaal alleen op foto’s zien buiten de landsgrenzen. Grote complimenten voor het harde werk dus!

Bekijk deze foto set op Flickr

Hoewel het natuurlijk voornamelijk rondjes draaien en afstellingen testen was deze dag, was het al snel duidelijk dat je set-up van de ochtend nog wat extra aandacht had later op de dag. Het circuit begon te veranderen door de vele rondes. Door het vele rijden van de auto’s begon de ideale lijn al snel te veranderen van structuur en ontstond er een blue groove door de afzetting van rubber op de baan. Dit resulteerde in meer grip en dus hogere snelheden! Gegarandeerd spektakel dus voor de eerste racedag!

Dag 2 – 2WD buggy’s

Het moment van de waarheid is daar, na een volledige dag trainen gaan we dan eindelijk racen! ’s Ochtends voor de start van de eerst heat was er nog even de mogelijkheid om warm te draaien. Hierna werd een kleine rijdersbriefing gehouden om de rijders de procedures van de dag uit te leggen.

DSC 0254

Om 10:00u was het zover. De rijders van de eerst heat werden opgeroepen aan de start te verschijnen om de ochtend met vier kwalificatieronden af te trappen. Na vier ronden was het Wesley van Helmond die zijn Schumacher KD op TQ neer mocht zetten, achter stond de X6³ van Bruno Heremans uit België, gevolgd door de ORB Racing FF210 van Paul Dijkstra!

Wie voor de start van de finales dacht dat de A-finales hét spektakel van de dag zouden worden had het fout. Niet omdat de A-finales niet spannend zouden zijn, integendeel zelfs! Maar het was duidelijk de C-finale die de kroon spande met in elke finale een battle tussen 4 à 5 auto’s om de fel begeerde eerste plaats in de C. Verschillende keren kwamen er oh’s en ah’s vanuit het publiek wanneer er weer drie auto’s breed een bocht ingestuurd werden. Gelukkig ging dit bijna altijd goed waardoor we tot het eind een spannend strijd om de winst hielden. Maar het was Jan Beks die met twee keer winst als winnaar deze finale mocht afsluiten.

Een finale lager was het Tiago van Schijndel die de man van zijn finale was. Deze jonge rijder van MAC Vlijmen liet deze dag zien dat hij niet van plan was zijn finale af te geven aan de andere rijders en reed overtuigend naar drie keer winst waarmee hij de D-finale binnen harkte.

Bekijk deze foto set op Flickr

In de B-finale zaten een paar kanonnen die op een haar na de A-finale hadden gemist. Het was dan ook Mark van Dreumel die op de minst begeerde BQ plaats mocht plaatsnemen. Met achter hem onder andere Willy Heremans, Roel van Drunen en Hans Smits zou het een lastige klus worden. Toch kreeg Mark het voor elkaar de eerste en derde finale te winnen en daarmee zijn B-finale te winnen. Roel van Drunen pakte de tweede finale, maar dit was helaas niet genoeg om Willy Heremans van de tweede plaats af te houden en moest dus genoegen nemen met een derde plek.

In de A-finale was het al snel duidelijk dat het een tweestrijd zou worden tussen Wesley en Bruno. Hoewel Wesley duidelijk sneller was maar niet altijd even constant gaf dit Bruno af en toe de mogelijkheid om de wedstrijd te leiden en Wesley achter zich te houden. Maar ondanks dit was het toch Wesley van Helmond die met drie keer winst de overal titel wist te pakken. Bruno Heremans werd tweede en Tom van Drunen die zich heel brutaal in de laatste finale tussen Wesley en Bruno in wist te finishen kon naar huis met de derde prijs.

Podium 2wd

Dag 3 – 4WD buggy’s

Na een dag rust voor de vierwielers die niet beide klasse zouden rijden was het dan zover. Ze hadden de ochtend nog even de tijd om de set-up van de auto aan te passen naar de laatste baancondities. Om 10:00u was het tijd voor de eerste van de vier kwalificaties. Al snel was duidelijk dat ook in deze klasse Wesley van Helmond met zijn Schumacher K2 de kwalificatielijsten zou domineren. Daarachter stond de Serpent van Bart van Echelpoel op de grid, gevolgd door de TLR 22-4 van Patrick Lievens.

DSC 0450

In de B-finale was het Richard van Osch die zijn Xray op BQ zetten. Met het net missen van de A-finale was het doel dan ook duidelijk het doel geworden om deze finale te winnen. Maar met Jack Box en Tom Raymakers zou dit geen gemakkelijke race worden. Bij de eerste finale was het al snel Tom die de leiding nam door in ronde drie binnendoor te glippen op de hoektafel bij Richard. Hoewel hij met een riante leiding de finale leek binnen te slepen, viel hij stil met nog één ronde op de klok. Richard maakte deze finale daarop af door van deze pech te profiteren en de eerste finale binnen te slepen. De tweede finale werd ook al snel een tweestrijd toen Jack Box met een slechte start gelijk Tom voorbij liet. Hoewel Tom duidelijk sneller was, was het Richard aan de leiding die zijn lijnen goed defensief reed en dus geen gaatje liet om te passeren. Uiteindelijk was het dan ook Richard die de tweede finale wist te pakken en daarmee de B-finale op zijn naam wist te schrijven. Om het af te maken zou hij de derde finale ook weten te pakken.

Bekijk deze foto set op Flickr

In de A-finale was het Wesley van Helmond die duidelijk een klasse apart was en van start af de races wist te domineren. Het was dan ook niet heel verrassend dat na drie finales hij de man was die op de hoogste trede mocht plaatsnemen. Bart van Echelpoel was met drie tweede plaatsen duidelijk best of the rest en mocht plaatsnemen op de tweede trede. Spannender was het echter daarachter. De strijd om de derde plaats was los. Er waren drie rijders die sollicteerden naar de laatste podiumtrede. Patrick Lievens, Dominique van Helmond & Michael Somerwil zouden allemaal een derde plaats in de wacht slepen en tot grote verbazing waren het ook deze drie die ieder een vierde plaats noteerden. Door allemaal zeven punten en dezelfde beste hoge notering te behalen was het uiteindelijk de beste finaletijd die bepalend was. Het bleek de 22-4 van Patrick Lievens te zijn die in finale twee de snelste derde tijd wist neer te zetten. Met een luide vreugdekreet nam Patrick dan ook plaats op het podium.

Podium 4wd

Slotwoord van de organisatie
Deze ceremonie was het einde van een geweldige race weekend. We hopen dat iedereen een geweldig weekend heeft gehad en jullie in de toekomst terugzien! Daarnaast willen we namens MAC Vlijmen alle deelnemers bedanken voor de komst en bijdrage aan de geweldige sfeer tijdens dit weekend. We willen in het speciaal de vrijwilligers voor en achter de schermen bedanken voor hun inzet tijdens dit geweldige weekend, zonder jullie zou deze wedstrijd niet mogelijk zijn geweest!

Uitslagen: MyRCM

Website: macvlijmen.nl

Facebook: facebook.com/macvlijmen

 

Tags: Mac Vlijmen, Race real DIRT

Verslag Rijden RC
  • 12 mei 2020
  • By Erik Jan Mol

F1 RC-body's | Fenix Racing

Fenix Racing F1 RC-body's: Classique March 761 & Ferrari 312 T4 Bij het begin van de Corona lock down zocht ik én een nieuwe body voor mijn Vintage F1 Corally, én een leuk project om de tijd een...

Nieuws Rijden RC
  • 07 september 2020
  • By RC-redactie

Old Friends RC Raceway | Nieuw-Vennep

Nieuw-Vennep Old Friends RC Raceway Wie zijn Old Friends RC?! Old Friends RC bestaat uit 4 vrienden, die al jaren actief zijn in de RC-autowereld, en na alles wat ze samen gedaan hebben ontbrak het...