Verslag

Model Racing Midland | 3e Tamiya Cup NL

In het weekend van 22 en 23 april is alweer de derde wedstrijd van de Tamiya Cup NL verreden. Dit keer gingen we na twee wedstrijden binnen op tapijt (Racing Arena Limburg en MRC Vianen) gereden te hebben eindelijk weer naar buiten! De eerste buitenwedstrijd waren we te gast bij Model Racing Midland te Lelystad. Met uiteindelijk 88 deelnemers (waarbij enkele in 2 klassen mee rijden) was het een gezellige drukke wedstrijd.

tam lely 909

De zaterdag voor de wedstrijd bood de club de gelegenheid om te trainen en de juiste afstelling te vinden voor de auto. Hiervan werd redelijk gebruik gemaakt. Zondag ging het circuit op tijd open om iedereen een plekje te laten vinden en alles klaar te maken voor de wedstrijd. De weergoden waren ons gelukkig gezind en de hele dag is het zo goed als droog gebleven (af en toe wel een spatje maar hiermee was te handelen).

Zoals gewoonlijk werd de racedag begonnen met de Fighter Buggy’s. Het is een genot om de jonge garde te zien rijden en plezier te hebben. Enkele hadden een eigen Fighter Buggy maar degene die er geeneen had kon er 1 bij Vincent van RHI (importeur Tamiya Nederland) ophalen welke helemaal raceklaar waren, weer een top service! Na de twee kwalificaties had Lorenzo van Leeuwen de eerste startplek verovert voor de finales, Sven Hoogerwerf de tweede plek, Dave Snieder de derde, Isa van Riel (onze enige dame in deze klasse!) de vierde plek en Rick de Korte de vijfde plek. In de finales liet Lorenzo zien dat hij niet te verslaan was dit weekend (ook al wel een meer gevorderde rijder dan de rest in deze klasse). Sven behaalde een mooie 2e plek en het was spannend om de derde plek, maar Dave pakte deze net voor Isa en Rick.

tam lely 902

De Top Stock klasse was dit weekend de grootste en populairste klasse met 30 rijders. Dit komt omdat deze klasse laag drempelig is (je kan al mee doen met een standaard TT01 of TT02 uit de doos) en er wordt zeer competatief in gereden. Na de kwalificaties was het weer duidelijk dat Dennis van der Wagt (1) en Fred van Voorst (2) zeer aan elkaar gewaagd zijn. Dennis pakte de pole voor Fred. Joost Wouters mocht vanaf plek 3 de finales starten, oude rot Mario Taekema mocht vanaf plek 4 starten en thuisrijder Nico Beijerbacht startte vanaf plek 5. Doordat er 30 rijders waren was er ook een C finale en een B finale. De top 3 van de C finale was Sveto Antolovic op 1, Jan de Boeff op 2 en Kees Reede op 3. De Top 3 van de B-finale was Harry Veldman op , Leon Kruit op 2 en Patrick Du Chatinier op 3. De finales waren ook dit keer weer de sprint finale als eerste, 7 minuten lang racen en de feature finale als tweede, maar deze duurde 10 minuten (voor elke klasse). In de C-finale was het een flink gehussel elke finale. Er waren veel wisselingen en helaas toch ook wel weer een enkele uitvaller, maar iedereen probeerde elkaar wel weer te helpen om toch weer te kunnen rijden. De C finale is uiteindelijk gewonnen door Marcel van Eerden, gevolgd door Erik van Raamsdonk op 2 en Jan de Boeff op 3. Voor de B-finale gold eigenlijk hetzelfde als de C-finale. Er waren veel positiewisselingen tijden de twee finales. Er gebeurde dus van alles. Uiteindelijk won Celine Beijerbacht de B-finale, gevolgd door Leon Kruit op 2 en Erwin Reede op 3. In de A-finale waren de namen op zich wel bekend voor het podium (of de top 3 moest technische problemen krijgen) alleen de verdeling was nog niet bekend, het kon alle kanten op. Na twee mooie finales, met af en toe een tikje links en rechts welke misschien soms niet helemaal door de beugel konden, eindigde Fred van Voorst op de eerste plek, gevolgd door Dennis van der Wagt op 2 en Joost Wouters op 3.

tam lely 916

De M-chassis klasse was deze wedstrijd ook weer leuk gevuld, in totaal 14 rijders. Omdat we buiten wat meer ruimte hebben dan binnen hebben we besloten om alle 14 rijders in 1 heat en in 1 finale te stoppen. Op de stelling en de baan was er ruimte genoeg en het is toch zo; hoe meer zielen hoe meer vreugd :-). Helaas was de top 3 van het kampioenschap niet aanwezig (of actief in deze klasse) dit weekend (Rob Kuijper, Jesse Keller en Martijn van der Heijden). Hierdoor konden anderen dus profiteren om goede punten te scoren voor het kampioenschap. Na de twee kwalificaties was Fons Stabel de snelste, gevolgd door Lorenzo van Leeuwen die dit seizoen heel sterk rijdt in deze klasse. Paul Seyn had zich als derde gekwalificeerd, Patrick Mooyman 4e en Tim van Zelm vijfde. In de eerste finale waren nogal wat positiewisselingen en moest iedereen echt zijn draai vinden en wennen aan het finale rijden buiten. De tweede finale, de feature finale, ging al beter en er waren mooie gevechten te zien op de baan. De overall winst ging naar Fons Stabel, Paul Seyn werd 2e, Patrick Mooyman 3e, Leo van der Drift 4e en Robert Wolf 5e.

In de Euro TW hadden we dit weekend 18 rijders. Echter was de koploper van de klasse, Wesley van Dijken, dit weekend afwezig door andere verplichtingen. Na de kwalificaties was het Nico Beijerbacht die zich als eerste had gekwalificeerd in de B-finale gevolgd door Herman Bosman en Xander Hoogerwerf. In de top 3 van de A-finale waren het de twee Eric’s die erg aan elkaar gewaagd waren, maar Eric Bresser had zich als eerste gekwalificeerd, gevolgd door Eric Mulder en Bram Lagerwey mocht vanaf plek 3 starten. In de finales zagen we mooie gevechten en er werd echt gestreden voor de plekken. De B-finale werd uiteindelijk gewonnen door Herman Bosman, gevolgd door Yoeri Methorst en Xander Hoogerwerf op de derde plek. In de A-finale lagen de tijden zeer dicht bij elkaar. De eerste finale werd door Bram Lagerwey gewonnen met 3 tienden voorsprong na 7 minuten op Eric Bresser en Andre Heskamp eindigde als derde. De tweede finale, de feature finale pakte ook weer goed uit voor Bram, echter finishte hij ditmaal na 10 minuten met slechts 0,113 seconde voorsprong op Eric Bresser op de eerste plaats. Eric dus tweede en wederom finishte Andre Heskamp als derde. Dit was dan ook de einduitslag.

tam lely 910

De GT klasse was met 11 rijders ook leuk gevuld. Ook voor deze klasse was het kijken wat de nieuwe motor/regelaar combi buiten zou doen. Na zaterdag getraind te hebben zeiden veel rijders dat het een prima keuze was, een zeer leuke snelheid en mooi verschil met de TW klasse. Alle 11 rijders gingen zondag van start in 1 heat. Na de twee kwalificaties was het Robert Krens die de pole pakte, gevolgd door Michael Lepelaar, Ruud Knoester op 3, Martijn van der Heijden op 4 en Peter Ende op 5. De eerste finale, de sprint finale pakte zeer goed uit voor Michel van der Velden. Startend vanaf plek 7 wist hij als 3e te finishen. Robert pakte de eerste plek en Michael de tweede. Ten minste, dat dacht iedereen, want na de race moet iedereen altijd hun auto inleveren voor de technische controle. Daar wordt dan bekeken of de auto voldoet aan het technische reglement en de technische keuring constateerde dat Robert niet op de reglementaire banden reed. De GT klasse mag rijden op Sorex 32 banden of Tamiya A-slicks. Maar de keuring constateerde dat Robert op Sorex 28 banden reed (zachter rubber dan Sorex 32). Hierdoor werd het resultaat van Robert geschrapt omdat hij voor deze finale gediskwalificeerd was. Hierdoor werd de uitslag van de eerste finale als volgt: Michael Lepelaar 1, Michel van der Velden 2 en Ruud Knoester 3. De tweede finale, de sprint finale, werd ditmaal wel reglementair gewonnen door Robert, gevolgd door Michael en Martijn van der Heijden op de derde plek. Door de verschuivingen na de eerste finale was de daguitslag als volgt: Michael Lepelaar op de eerste plek, gevolgd door Martijn van der Heijden op de tweede plek en Ruud Knoester op de derde plek.

 

Bekijk deze foto set op Flickr

De laatste klasse van de wedstrijd is altijd de Formule 1 klasse. Helaas waren hier ook een aantal rijders niet aanwezig. De koploper, Marco Sakko, was er de zaterdag wel om te trainen en hij ging best lekker, maar met zijn laatste accu kreeg hij storing of iets dergelijks. Hierdoor ging zijn auto er vol gas vandoor en knalde vol gas op de stoeprand met het gevolg dat zijn hele auto krom was en hij niet de onderdelen had om de auto voor zondag op tijd in orde te maken, helaas. Hopenlijk is hij er de volgende wedstrijd wel weer bij. Ondanks de missende rijders, hadden we toch een volle heat met 10 rijders. Wie we nu ook weer zagen was Robin van Gog, die heeft de hobby ook weer opgepakt en rijdt onder andere in de Formule 1 klasse. Tevens is Lelystad een beetje zijn 'thuisbaan' dus er werd wel wat van hem verwacht. Na de kwalificaties maakte hij dat ook waar, hij had zich als eerste gekwalificeerd, gevolgd door Nick Snieder (eveneens een thuisrijder) en Martijn van der Heijden op de derde plek. Robert Wolf stond op plaats 4 en Tim van Zelm maakt de top 5 compleet. De eerste finale, de sprint finale, werd gewonnen door Robin van Gog, gevolgd door Robert Wolf en Martijn van der Heijden. In de feature finale zagen we leuke gevechten. De top 3 eindigde alle drie in dezelfde ronde. Robin van Gog won eveneens deze finale, gevolgd door Nick Snieder en Martijn van der Heijden. De overall winst ging naar Robin van Gog, Martijn op de tweede plaats en Nick op de derde plaats.

De vierde wedstrijd van de Tamiya Cup NL wordt op 20-21 mei 2017 verreden bij RC Hotwheels te Deventer. De inschrijvingen zitten al aardig vol, maar schrijf je gewoon in, ook al kom je op de wachtlijst te staan. We proberen om iedereen te laten rijden. Tot in Deventer!!

www.tamiyacup.nl

www.modelracingmidland.nl

 

Tags: RHI, Tamiya Cup, MRM, Lelystad, Model Racing Midland

Nieuws Rijden RC
  • 19 september 2020
  • By RC-redactie

1991 AUDI V8 Touring | Tamiya

Tamiya 1991 AUDI V8 Touring 1:10 Dit model bootst de klassieke Audi DTM-racewagen na zoals die tijdens het DTM-seizoen 1991 werd gereden. De Audi V8-toerwagen had een 456 pk sterke 3,6-liter V8 die...

Nieuws Rijden RC
  • 07 maart 2021
  • By RC-redactie

MC10 Mountain Warrior 2.4G | Carson

Carson MC10 Mountain Warrior 2.4G RTR 1:10 De nieuwe CARSON MC-10 Mountain Warrior stelt nieuwe normen en vertegenwoordigt een nieuw topmodel voor de Crawler-serie. Het aluminium ladderframe dient als...