Verslag

Mijn eerste TT-02 chassis, deel 3 | Tamiya

Eindelijk is de TT-02 klaar, zoals verwacht heeft het wel even geduurd. Waarom? Omdat ik altijd probeer een unieke body te maken en het liefst met zo min mogelijk stickers. Om dit te bereiken ga ik altijd aan de slag met liquid mask en een airbrush, al kan dit ook prima met spuitbussen. Dus het eerste wat ik gedaan heb is de body volledig in de liquid mask zetten, (uiteraard nadat de body gewassen is) hiervoor gebruik ik Parma Fasmask. Een product wat voor mij tot nu toe prima werkt, wel adviseer ik om een laag of 3 à 4 aan te brengen. Dan ben je zeker dat alles goed gedekt is en door de dikkere laag kan je het er makkelijker afpellen.

Tijdens het aanbrengen van de maskeerlaag ben ik gaan zoeken op internet om wat inspiratie op te doen. Boxart was voor mij sowieso geen optie, maar ja wat ga je dan wel doen. Na het betere zoekwerk vond ik een Mercedes AMG GT3 in het groen, met zwarte striping. Dit sprak mij wel aan en is dan ook de basis geworden voor het ontwerp.

TT 02 Mercedes 02

De eerstvolgende stap is het aanbrengen van het ontwerp op de buitenzijde van de kap. Ik doe dit vaak met een permanent marker en print een paar afbeeldingen die ik er ook op wil. Let wel op dat de afbeeldingen in spiegelbeeld geprint worden, want anders komen ze verkeerd op de kap. Als alles uitgemeten en getekend is kan ik beginnen aan het snijden van de maskeerlaag.

Voor het snijden gebruik ik een scherp hobby mesje/scapel. Dit is het belangrijkste en tevens vind ik het ook het lastigste onderdeel. Je kan maar 1 keer snijden en het moet gelijk goed zijn, dit bepaalt uiteindelijk hoe strak je ontwerp is. Voor mij is het nu mijn 3de kap die ik op deze wijze ontwerp en ik moet zeggen dat het elke keer iets beter gaat, maar ik leg wel ook de lat steeds hoger. Er blijven altijd wel dingen die niet helemaal gelukt zijn zoals ik ze bedacht had, maar ja dat is ergens ook wel de charme. Hoe dan ook heb ik het liever dan stickers omdat je dan toch al snel beperkt ben tot iets wat heel erg dichtbij de boxart komt. Het belangrijkste bij deze stap is, neem je tijd en heb geduld. Je kan beter een paar avonden doen over de kap, dan dat je hem te gehaast probeert te maken want dan is de kans groot dat je fouten maakt.

Als alles voorgesneden is kan er begonnen worden met het spuiten van de kap. Hierbij spuit je als eerst de donkere delen en werk je naar de steeds lichtere kleuren. Hierdoor voorkom je dat de kleuren niet zo snel door elkaar heen schijnen. Dit is een relatief makkelijk klusje, alleen bij het verwijderen van de maskeerlaag moet je even goed opletten of alles goed gesneden is. Soms wil er nog weleens een hoekje blijven hangen en die moet je dan nog even doorsnijden of anders trek je je hele ontwerp stuk.

TT 02 Mercedes 04

Nadat alles aan de binnenkant gespoten was heb ik aan de buitenkant nog een matte laag aangebracht. Hiervoor heb ik de beschermlaag die standaard op de buitenzijde zit deels gesneden zodat de ramen niet mat werden. Toen die laatste laag goed droog was hoefde ik enkel nog de accessoires aan te brengen. Wel heb ik de velgen ook nog een matte laag gegeven en de wielmoeren in het zwart gekocht. Ik vond het zonde om de wielen glimmend te houden en de standaard wielmoer was helemaal een verschrikking.

Bekijk deze foto set op Flickr

Al met al ben ik best tevreden met het resultaat. De paintjob is voor 80% wel naar mijn zin, maar er zijn zeker dingen die volgende keer beter moeten. Daarnaast ga ik er in de toekomst nog een interieur inzetten en mogelijk een paar uitlaten onder maken. Dus hiermee is het bouwverslag van mijn eerste TT-02 tot een einde gekomen, maar wel een open einde. Wie weet komt er nog een keer een update met wat extra accessoires….

Kijk voor meer informatie over het spuiten van je kap eens op het YouTube kanaal van Hemistorm RC

 

 

 

Tags: Tamiya, RHI, Tamiya Cup, AMG GT3, Mercedes-Benz