Verslag

MF-01X Suzuki Jimny JB23 | Tamiya

In de zomer van 2015 presenteerde Tamiya een nieuw chassis, genaamd MF-01X. M van Mini, X van cross-over. Het is een 4-WD chassis met de afmetingen van de populaire M-chassis serie en met een wielophanging van de rally versie.

Het MF-01 chassis lijkt sterk op het TL01 chassis, een chassis dat velen nog zullen kennen. Het chassis bestaat uit linker en rechter kunststof delen met een vrijwel identieke voor- en achter transmissie, en de cardanas loopt aan de rechter bovenkant. Bij het MF-01X chassis is de motor achter de achteras geplaatst en ligt de accu iets voor het midden van het chassis. Om drie wielbasis varianten mogelijk te maken (210-225-239 mm) zitten er drie plastic tussendelen in de kit. Er is echter maar één maat cardanas meegeleverd, die voor de 225 mm wielbasis variant. De kortere of langere cardanas kost gelukkig maar enkele euro’s. Bij het begin van de bouw wordt duidelijk aangegeven dat de Jimny body vraagt om de 225 mm variant, met de hoge bodemvrijheid.

Bouw
Het bouwen van een Tamiya model gebeurt met behulp van een duidelijke handleiding met goede tekeningen en een uitgebreide stukslijst op de juiste 1:1 schaal per stap in het bouwproces. Alle kleine onderdelen zitten in zakjes per serie bouwstappen en de plastic delen bevinden zich op grote spuitgietraampjes.

Bekijk deze foto set op Flickr

De bouw begint met de achtertransmissie. Het differentieel kennen we van TL-01 en M-chassis en is vrijwel onverwoestbaar. De motor wordt op een vlakke plastic plaat gemonteerd en er is inmiddels een tuningdeel van gefreesd aluminium wat helpt om de motorwarmte iets beter af te voeren. Alle draaiende onderdelen van de MF-01 draaien in bronzen of plastic lagertjes, die we al direct hebben vervangen door kogellagers. Het plastic van het chassis is lekker taai en de delen worden met zelftappers aan elkaar gezet. De servo wordt stevig vastgezet in een beugel en met verschillende opvulstukken kunnen servo’s van verschillende afmetingen toch precies op de juiste positie worden gemonteerd, zowel in hoogte als breedte. Bij deze stap hebben we de schuifmaat moeten gebruiken en een paar keer de servo in de beugel gepast voordat alles werd vastgezet. De transmissie van de voorkant is vrijwel gelijk aan die van de achterkant. De tussenstukken, die afhankelijk van de wielbasis worden gekozen, passen prima tussen voor- en achterdeel van het chassis. De montage van de cardanas met de kroonwielen verloopt probleemloos en de kunststof kapjes à la TL01 schermen de transmissie goed af tegen vuil.

>> Met nog wat aanpassingen is er van de Suzuki Jimny een leuke scaler te maken. <<

De wielophanging is identiek aan die van de M05 en de hubs zijn van de M05RA, maar nu in een rode kleur, wat ons herinnert aan de populaire Tamiya modellen van 25 jaar geleden. De bevestiging van de bovenste draagarmen van de achter- wielophanging met de verhoogde positie ziet er in eerste instantie vreemd uit, maar de positie van de cardanas en de transmissie lieten de ontwerpers geen andere keuze. De bovenste draagarmen zijn overigens verstelbaar. De MF-01X heeft vering, maar geen demping. Uiteraard werken optionele oliegevulde dempers een stuk beter en we hebben later tijdens de test een setje oliegevulde dempers gebruikt. Bij de achterdemper is een langere kogelkop gebruikt (van de M03), omdat de demper tegen het chassis aan kan komen. De positie van de bodysteunen is ook identiek aan die van de M-chassis, zodat ook alle Tamiya M-chassis body’s zonder aanpassing op de MF-01 passen.
De banden zijn Rally Blocks die Tamiya al vele jaren gebruikt op de 1:10 rally modellen. Voor de reguliere M-chassis auto’s zijn ze te groot, maar onder de Jimny body ogen ze juist erg goed.

De in de kit aanwezige 540 motor en de TBLE02S regelaar zijn goed geschikt voor het chassis. De regelaar kan zowel borstel- als brushlessmotoren aan. Standaard staat deze al op de meegeleverde borstelmotor ingesteld. We hadden wat problemen met het kalibreren van de regelaar, maar na diverse pogingen lukte het door de zender niet op de voorgeschreven reverse, maar op normale stand te zetten. De regelaar en ontvanger vinden een plaatsje in de uitsparingen van het chassis.

Body
De Suzuki Jimny body is een goed gelukt model van het origineel. Uiteraard heeft Tamiya er weer een mooi stickervel bijgevoegd. Ook is de positie van de bodysteunen al in de body aangegeven. Een tip is om de stroken, die je van de body afknipt, te gebruiken om tussen de achterbodysteunen te plaatsen. Deze constructie wordt daardoor een stuk stijver en daardoor schudt de body tijdens het rijden wat minder heen en weer.

Bekijk deze foto set op Flickr

Rijden
Met de M-chassis racers hebben we ruime ervaring. Vooral de voorwielaandrijvers rijden erg leuk op niet al te grote circuits. De MF-01 heeft een minder snelle overbrenging (1:9,5 ten opzichte van 5,8) en de grotere blokbanden compenseren dit maar ten dele. Daarnaast heeft de MF-01 een hoge bodemvrijheid van ongeveer 20 mm. We verwachten daardoor geen racer, maar vooral een vlotte leuke fun auto in miniformaat, waarmee ook off-road gereden kan worden. En dat blijkt precies de juiste benadering. De MF-01 blijkt verrassend snel, stuurt lekker scherp en heeft veel tractie. Op een oneffen ondergrond ‘hobbelt’ de auto er lekker op los, overigens zonder nerveus te worden. Ondanks het relatief hoge zwaartepunt blijkt de auto op losse ondergrond niet snel om te rollen.

Opties
De standaard uitrusting van de Jimny MF-01X is nagenoeg compleet om er direct met plezier mee te kunnen rijden. Een eerste aanpassing, voor een soepeler aandrijving en betere prestaties, is de montage van kogellagers. Wil je een rustiger rijgedrag dan zijn oliegevulde dempers nodig. En voor een nauwkeuriger besturing gebruik je een betere servosaver (Tamiya / Kimbrough). Dit zijn de drie belangrijkste aanpassingen die we willen aanbevelen en deze staan ook op de doos vermeld. Voor een andere wielbasisvariant dan de standaard 225 mm is een andere cardanas nodig. Omdat de wielophanging identiek is aan de M-chassis ophanging, passen vrijwel alle optie onderdelen van de M-chassis rechtstreeks op de MF-01X.

Scaler/Crawler
Door het vastzetten van de differentiëlen en gebruik van een langzamere motor is de Jimny ook als Scaler/Crawler te gebruiken. We hebben een langzaam lopende Carson Truck motor gebruikt in combinatie met een 16T tandwiel en beide differentiëlen vastgezet door één van de drie inwendige tandwieltjes van de houder te halen en tussen de andere twee terug te plaatsen, een eenvoudige manier om het differentieel te blokkeren. Het crawlen gaat redelijk, al hebben de rallyblock banden voor dit doel weinig tractie. Met nog wat aanpassingen is er van de Suzuki Jimny een leuke scaler te maken. Helaas is de Jimny body niet voorzien van een lamp unit die een scaler net afmaakt en als scaler mag er natuurlijk ook een reservewiel op, de set hiervoor is inmiddels beschikbaar.

Bekijk deze foto set op Flickr

Conclusie
Tamiya heeft weer eens slim geshopt in eigen keuken. De nieuwe MF-01X gebruikt veel onderdelen van andere Tamiya chassis’ en er kunnen een groot aantal bestaande Tamiya optie delen rechtstreeks gebruikt worden. Het chassis zit slim in elkaar en met de tussenstukken is een andere wielbasis snel te bouwen. De motor zit bij deze MF-01 achter, maar er is voldoende ruimte tussen accu en achtertransmissie om daar eventueel een motor te plaatsen. Wellicht zien we nog een MF-02 met middenmotor in de nabije toekomst.  De prijs/kwaliteit verhouding is bij dit Tamiya model iets minder goed dan bij andere merken het geval is, daar zien we voor een vergelijkbare auto in deze prijsklasse wel kogellagers en oliegevulde schokdempers in de standaard uitrusting. De MF-01X is wel eenvoudig en stap voor stap op te waarderen en zowel onderdelen als opties zijn goed verkrijgbaar.

Met de MF-01X Jimny hebben we weer veel plezier beleeft tijdens de bouw en daarna met het rijden. Het is een goed doordacht chassis en de Jimny is een mooi gedetailleerde auto om op verschillende soorten ondergrond lekker mee te kunnen rijden. 

Erik-Jan Mol

tamiya.com

rapidhobbyimport.nl

Tags: Tamiya, Off-road, 1:10, Elektro, Scaler, RHI, Suzuki, MF-01X, Jimny, JB23

Nieuws Rijden RC
  • 18 augustus 2020
  • By RC-redactie

Gigant Crawlee | Carson

Carson Gigant Crawlee 1:10 RTR Voor de Giant Crawlee is de carrosserie gemaakt van metalen onderdelen en zorgvuldig in de verf gezet. Dit maakt het voertuig robuust en uitermate geschikt voor...

Nieuws Rijden RC
  • 04 december 2020
  • By RC-redactie

Volkswagen Scirocco GT | Tamiya

Tamiya Volkswagen Scirocco GT (Black Painted Body) TT-01 Type-E 1:10 Tamiya heeft de Scirocco voor RC-liefhebbers getrouw nagemaakt met een behuizing van polycarbonaat welke in het zwart voorgelakt...