Verslag

Servo D945TW | Hitec

Naast de zenders staat Hitec ook bekend om zijn servo’s. Voor vele doeleinden kan je hier terecht voor een passende servo. Van micro, sport, giant, boot, premium tot aan digitale servo’s. De D945TW komt uit de familie van de 32-bit programmeerbare servo’s van Hitec. We gaan hem aan de tand voelen als stuurservo in een 1:10 on-road model.

De D945TW wordt geleverd in een stevig plastic doosje samen met de benodigde accessoires. Dit laatste bestaat uit: diverse servo horns, rubber ophangblokjes, bevestigingsschroefjes en uiteraard de nodige plakplaatjes. Na installatie van de servo kan je het doosje prima gebruiken als opslagdoosje voor kleine RC-spulletjes. Altijd handig…

De servo
Zoals gezegd komt de D945TW uit een familie van zes 32-bit programmeerbare servo’s. De verschillen zitten in de combinatie van snelheid/kracht en metalen versus titanium tandwielen. De D945TW heeft titanium tandwielen en staat bekend als ‘multipurpose’. Het laatste houdt in dat de servo het beste biedt tussen enerzijds kracht en anderzijds snelheid. De 32-bit MCU staat garant voor uitgebreide programmeerbaarheid en flexibiliteit en samen met de 12-bit ADC voor zeer soepele bewegingen.

Hij heeft een werkbaar voltage bereik van 4,8V tot 8,4V. Waarbij de snelheid op 7,4V 0,10 sec is over 60 graden verplaatsing met een ‘torque’ van 23,0 kg-cm. Kortom, snel en krachtig genoeg om als stuurservo te dienen in de test.

Overigens deze familie kent geen ‘low-profile’ varianten. Ben je dat gewend dan moet je rekening houden met substantieel grotere afmetingen. Ook het gewicht van 68 gram ligt hoger dan de gemiddelde ‘low-profile’ servo.

Het programmeren kan op twee manieren: via een hardware interface en software op je PC of via een programmeerkaart. In beide gevallen kan je de volgende zaken aan je wensen aanpassen: fail-safe, draairichting, de rotatiesnelheid, neutrale positie, linker- en rechtereindpunt (max. 180 graden), ‘Dead Band width’, ‘Soft Start’ en beveiliging bij overbelasting.

Oh ja, voor ik het vergeet, hij is stof- en spatwaterdicht. Voor Nederland geen verkeerde eigenschappen...

Test
Ik kreeg de servo ter test aangeboden precies op het moment dat ik ook een TA-07 Pro aan het bouwen was. Met de bijgeleverde rubberblokjes paste hij precies en zat stevig op zijn plek vast. De 25-tands servosaver zat goed strak op het tandwiel zodat elke vorm van speling ontbrak. Aangezien ik niet de programmeeraccessoires had, is de servo getest met de standaard fabrieksinstellingen. Ondanks dat ik gewend ben aan een snellere servo moet ik zeggen dat het snelheidsverschil enorm meeviel. Uiteraard zullen toprijders het verschil direct merken, maar voor de gemiddelde rijder zoals ik voldoet hij prima. De bewegingen waren heel soepel en precies en dat zorgde ervoor dat ik op het technische circuit van MRM er prima mee uit de voeten kwam.

Conclusie
Als ik echt moest kiezen zou ik toch voor de snelle versie kiezen al is het alleen maar voor het gevoel. Wat ik wel jammer vind is dat er geen ‘low-profile’ variant is, want met deze afmetingen neemt hij best wat plaats in beslag. In sommige modellen zou dat kunnen leiden tot ruimtegebrek met als gevolg bijvoorbeeld een ontvanger op de servo plaatsen. Dat laatste adviseer ik niet, uitgaande van het verkrijgen van een zo laag mogelijk zwaartepunt.

Al bij al een prima servo maar wel voor een stevige prijs. Testen heeft wat dat betreft wel zijn voordelen…

Ronald van Duijkeren

multiplex-rc.de

hitecrc.com

 

 

 

Tags: HiTEC, Servo, Multiplex, D945TW