Verslag

Fightercup Finale 2017 Sonneberg [D] | Tamiya

Ondertussen meer dan 20 jaar organiseren ze in Sonneberg de Tamiya finale, één weekend voor de kleinsten en twee weken later een weekend voor de volwassenen.

Het tweede jaar op rij zijn we met een Belgische delegatie uitgenodigd door onze Nederlandse collega’s om samen met hun deel te nemen aan de Tamiya FighterCup Finale. Deze wedstrijdklasse kennen we in België niet omdat we enkel op on-road banen rijden, maar in Duitsland is dit een aparte competitie enkel voor jongeren onder de 16 jaar. Iedereen rijdt met dezelfde wagen (DT03 Neo Fighter), dezelfde motor en dezelfde batterij. Het komt dus echt aan op de stuurkunsten van de deelnemertjes.

SAM 9555

Dit jaar reden Arno & Jonas Damiaens en Quinten Vervloessem voor de Belgen. Voor Nederland reden broers Maarten & Meijndert Wouters en Lorenzo van Leeuwen.

Er zijn 2 reeksen, de Rookie klasse voor de beginnertjes en de super stockklasse voor de meer ervaren pilootjes. Als je het jaar voordien bij de 30 snelste Rookies bent, moet je het jaar nadien in de superstock klasse rijden! Zo reden Maarten en Lorenzo in de superstock klasse, onze jongens mochten dit jaar nog deelnemen in de Rookie klasse.

20170729 164714

Woensdag vertrokken we richting Duitsland voor een rit van een goede 600 km. Sonneberg ligt dan ook in het oosten van Duitsland, kort bij de Tsjechische Grens. Op een 10 km van het circuit hebben we een leuk hotel gevonden waar we met z’n allen kunnen overnachten en ontbijten. Echter werd er ook nog druk gesleuteld in het hotel want Hans had nog een complete bouwdoos bij en moest nog een volledige wagen bouwen!

20170729 114050

Donderdag konden we voor het eerste de baan op! Het was al enkele dagen aan het regenen in Sonneberg en ook donderdag was het nog nat. Geluk is dat de wielen van de Fighter buggy’s aan de buitenkant van de wagen zitten (zoals een F1 bolide) en je makkelijk alles droog kan houden in de wagen. De buggy’s hebben zelfs bijna evenveel grip op een natte baan als op een droge baan! Dus kon er volop gereden worden.

Vrijdag mochten alle Rookies zich opwarmen met een slalom oefening waar je zo snel mogelijk tussen enkele autobanden heen moest komen. Daarna werd er voor het eerst voor tijd gereden in de timed practice heats. De baan begon op te drogen en de weervoorspellingen voor het weekend waren veelbelovend!

SAM 9379

Zaterdagmorgen ging het echt van start met 's morgens kwalificaties en in de namiddag de finales op de on-road baan. Tijdens de kwalificaties ging het zeer goed voor Quinten die één kwalificatie heat wist te winnen en daarmee juist de A-finale miste en vooraan in de B-finale mocht starten. Arno had een beetje pech in de kwalificaties en kwam terecht in de C-finale, Jonas kwalificeerde zich in de D-finale.

Tijdens de middag mochten de kids aanschuiven in de grote tent waar ze allemaal een warme maaltijd voorgeschoteld kregen. Verder was er altijd animatie voorzien voor de jongens waardoor ze zich tussen de heats niet moesten vervelen en zich konden uitleven op het springkasteel of de trampolines. Er was ook een grote speelgoedwinkel en natuurlijk een Tamiya shop aanwezig op het wedstrijdterein.

SAM 9423

Zaterdagnamiddag werden de finales op de on-roadbaan afgewerkt, waar Quinten mocht starten op de 2de plaats in de B-finale. Na enkele incidenten hield hij goed stand en finishte op een mooie 3de plaats. Voor Arno ging het in de finales beter als in de kwalificaties en won uitstekend de C-finale! De broer van Arno, Jonas eindige 13de in de D-finale.

Na de mooie resultaten van zaterdag op de on-road baan, mochten onze pilootjes zondag racen op de off-road baan. Hier hebben ze wat minder ervaring mee en de baan was heel de week gesloten dus er mocht niet getraind worden. Een grote verassing dus wat zondag ging brengen.

SAM 9414

's Morgens werden er twee kwalificaties gereden en wat bleek dat onze jongens het ook hier uitstekend deden! Met als grote verrassing Kleine broer Jonas Damiaens die een 3de startplaats in de A-finale kon bemachtigen!

Grote broer Arno & Quinten deden het ook goed en mochten de B-finale rijden.

De A-finalisten mogen twee finales rijden, als eerste en als laatste. Wat ook speciaal is aan de A-finale is dat de motor en batterij er op de startgrid moet gemonteerd worden! Dus Hans (papa van Jonas) mocht zich installeren op de 3de plaats op de grid. Na het klaarmaken van de auto mocht Jonas een klein stukje rijden om te testen of alles werkt en door een ongelukkig toeval reed hij iemand aan op de startgrid waardoor de servosaver afbrak. Omdat de organisatie dit opgemerkt had kreeg Hans de kans om de wagen nog te herstellen en werd zelfs een handje geholpen door enkele Duitsers. Uiteindelijk kon Jonas na dit ongelukkige voorval toch van start gaan in de A-finale.

SAM 9502

De B-finale waar Arno en Quinten in reden ging ook niet zonder slag of stoot waar ze respectievelijk op een 6de en 7de plaats eindigden.

Ook de 2de A-finale ging goed voor Jonas die uiteindelijk op een 5de plaats eindigde van in totaal 120 deelnemers en wat dus de verrassing van de dag was!

SAM 9514

Na de race was er nog een leuke ballonwedstrijd waar alle deelnemers een kaartje mochten invullen en dit met een ballon de lucht in laten. Vorig jaar heeft verrassend Arno de eerste prijs van de ballonwedstrijd gewonnen en heeft toen maanden na de wedstrijd een leuk pakketje in de bus gekregen, een complete Tamiya bouwdoos van een RC-offroad truck.

20170729 191915

Als afsluiter komt iedereen samen op het on-road parcours voor de algemene prijsuitreiking van heel het weekend. Hier mocht Jonas een beker in ontvangst komen nemen voor z’n uitstekende 5de plaats in de A-finale offroad!

SAM 9509

In de algemene uitslag on- & off-road samen won Quinten de B-finale!

20170730 174203

Onze Nederlandse teamgenoot Maarten Wouters won in de superstock de C-finale.

SAM 9527

 

Rookie (120 deelnemers)

16

Quinten Vervloessem

21

Arno Damiaens

25

Jonas Damiaens

105

Meijndert Wouters

 

 

 

Superstock (67 deelnemers)

20

Lorenzo Van Leeuwen

31

Maarten Wouters

Ook dit jaar was het een prachtig weekend in Sonneberg met onze Nederlandse collega’s Marco, Joost en Vincent. We willen ook Vincent bedanken voor de inschrijving van ons Belgisch team en alle ondersteuning die hij ons gegeven heeft! Na deze uitstekende editie gaan we volgend jaar zeker terug en hopen nog meer Belgische en/of Nederlandse teamgenootjes te mogen verwelkomen.

Het Belgische TamiyaCup team

Rapid Hobby Import [RHI]

TamiyaCup [B]

Tamiya Cup [NL]

 

Tags: Tamiya, RHI, Tamiyacup, Fightercup, Sonneberg

Nieuws Rijden RC
  • 19 oktober 2020
  • By RC-redactie

1991 Audi V8 Touring (TT-02) | Tamiya

Tamiya 1991 Audi V8 Touring (TT-02) Deze auto sierde het Duitse toerwagenkampioenschap (DTM) in 1991, met een 456 pk sterke 3,6-liter V8-motor vooraan en Audi's beroemde quattro-vierwielaandrijving. Dit...