Verslag

F1 RC-body's | Fenix Racing

Fenix Racing F1 RC-body's: Classique March 761 & Ferrari 312 T4

Bij het begin van de Corona lock down zocht ik én een nieuwe body voor mijn Vintage F1 Corally, én een leuk project om de tijd een beetje door te komen. Zoals wellicht bekend heb ik in het verleden voor Modelbouw Aktueel aandacht besteed aan een mooie serie klassieke jaren zestig F1 body’s die door een liefhebber uit Hawaii zijn gemaakt. Deze body’s hadden veel details en passen op de smalle F1 chassis zoals de Tamiya F104. Deze dunne lexan body’s waren in kleine aantallen lastig te produceren en na er ongeveer honderd gemaakt te hebben is de bouwer gestopt. 
Zo af en toe kwamen we deze body’s nog tegen op een evenement of op een internet site.

Corally F1 uit 1995 voor de March

Corally F1 uit 1995 voor de March.

Het Italiaanse Fenix Racing is al jaren een specialist op het gebied van pan-cars, met mooie en supersnelle Pro 10 en F1 chassis. Kijk maar eens op hun site: Fenix Racing Shop.
De eigenaar van Fenix is een grote F1 liefhebber en heeft een paar jaar geleden ook een klassieke F1 body gemaakt, naar het Hawaiiaanse voorbeeld. Met deze Classique worden vooral in thuisland Italië regelmatig races gehouden. Na het succes heeft Fenix bij Lotus een echte licentie overeenkomst gekregen en inmiddels zijn ook de Lotus 49 (1967) en de Lotus 78 in heel mooie body sets uitgebracht. Vorig jaar kwam daar nog een jaren zeventig klassieker, de March 761, bij en onlangs een replica van de 1979 Ferrari 312 T4. Van de jaren zestig modellen heb ik er genoeg en deze zijn te smal voor mijn Corally F1 chassis, maar de March body die een stuk breder is lijkt me wel wat, en als we dan toch gaan bestellen, de Ferrari is ook bijzonder en heb ik nog op Zandvoort zien rijden en die gaat gelijk mee.
 Binnen drie dagen was de doos met de body’s vanuit Corona brandhaard Noord-Italië bezorgd. Toch maar even een paar dagen in de schuur laten staan en handen wassen. De body’s zijn keurig verpakt en compleet. De Ferrari heeft bovendien een zeer uitgebreide stickerset.

Classique March 761

March body set

Classique March 761 bodyset.

Ik begin met de March. De positie van de bodyposten voor een Tamiya F103 staan al in de Fenix body gedrukt. En deze zijn precies gelijk aan die van de oude Corally. De body wordt in stapjes passend gemaakt. Helaas moet er aan de achterkant een deel af omdat de spoilersteun anders niet past. Deze steun zit overigens niet in de set, maar ik had er nog liggen. 
Omdat de March een in de body geïntegreerde voorspoiler heeft, wordt al snel duidelijk dat hier een plaat onder moet ter versteviging. Fenix heeft inmiddels een koolstofplaat die je zo op het chassis kunt schroeven, maar omdat ik nog voldoende koolstof/glasvezelplaat heb liggen en toch geen andere RC-activiteiten heb in deze lockdown, ga ik lekker aan de knutsel met ijzerzaag, Dremel en vijl (met handschoenen en masker op tegen het koolstof). Met wat schuim ligt de body zonder te rammelen stevig op de gemaakte plaat. 
Deze body vraagt om aandacht tijdens het spuiten van de verf, er zijn vele details, ik kies ervoor om de onderdelen ouderwets te schilderen. Dat kost wat meer tijd, en de verf dekt wat lastiger dan ik van de airbrush ben gewend, maar het scheelt veel afplakwerk. De grote vlakken zijn wel gespoten. Het fluor oranje is wat lastig op de foto te vangen, maar ziet er in het echt wel heel flitsend uit.

Details met de kwast

Details met de kwast.

Ferrari 312 T4

Ferrari 312T4 body set

Ferrari 312T4 bodyset.

 MG 0022

Links het 30 jaar oud Tamiya 1:12 schaalmodel.

De Ferrari 312T4 past ook precies op een Tamiya F103 chassis. Ook hier kies ik weer voor een iets lastiger optie. Ik heb nog een iets moderner Corally F1 chassis staan uit 2009, met 1:12 voorwielophanging en een T-bar plus side tubes. Door deze tubes is het chassis een centimeter breder dan de body, dus ga ik eerst aan de slag met het maken van een gewijzigde plaat met kortere tubes. De voorspoiler en neus zijn een apart onderdeel en moeten ook op een plaat of bumper worden vastgeschroefd. Hiervoor is van Tamiya een plastic houder beschikbaar, maar ik ga weer lekker zagen en vijlen. De nieuwere Corally heeft helaas een iets andere positie van de bodysteunen, en na wat passen gaat de gatenboor in de body en wordt de body uitgesneden. 
Op zolder stond in een doos nog het al zeker dertig jaar oude schaal 1:12 model van de Ferrari 312T4 van Tamiya. Daar is destijds heel wat uren in de bouw gaan zitten, vooral de niet zichtbare V12 motor is heel gedetailleerd. Helaas zijn de stickers na al die jaren wat losgelaten en zijn de kleuren wat verschoten. Maar na het afstoffen en repareren van losgelaten onderdelen fungeert de bouwkit als voorbeeld. Bij een Tamiya kit kun je er namelijk wel vanuit gaan dat alle details kloppen.

links Tamiya F103 rechts Corally 2009

Links Tamiya F103 en rechts Corally 2009.

De Fenix RC variant is wat hoekiger en uiteraard wat minder details, maar het is een bijzonder goed gelukte replica!
 Voor de spoilers wordt de speciale Chrome Lexan verf van RC Colors gebruikt. Als je heel veel heel dunne laagjes spuit is het effect heel bijzonder. We dekken het af met een laagje zwart. 
Ook bij de Ferrari schilder ik het poppetje en het motordeel met de hand. Gelukkig komt de T4 body met een uitgebreid stickervel waarbij wit ook echt wit is en kan de hele body vrij eenvoudig zonder al te veel afplakken rood gespoten worden. In de body zit een afdruk voor de skirts die destijds tegen het asfalt zaten en zo het chassis aan de enorme onderdruk hielp. Voor een RC-model, welke ook moet rijden, is dat minder handig en plak ik de sticker net wat hoger. Er is nog keuze tussen de stickers van 1979 wereldkampioen Jody Scheckter of van Gilles Villeneuve. Destijds was ik fan van Scheckter, later heb ik veel bewondering gekregen voor de rijstijl van Villeneuve, vandaar de keuze voor nummer 12.

1920px Jody Scheckter 1979 Monaco

 Jody Scheckter Monaco 1979.

Beide body’s passen heel mooi op de bredere RC F1 chassis, zoals de Tamiya F103 of F104W met de brede voorarmen. Op de moderne lange en smalle ”rubber” F1’s zoals TRF/Xray/Serpent passen de body’s wel, maar echt mooi is het niet. Fenix heeft heel binnenkort een speciaal chassis voor de Seventies body’s en er komt een conversie voor rijders die een modern chassis als donor willen gebruiken.

Binnenkort, als de circuits weer open zijn, gaan we uiteraard rijden met deze auto’s, want ze zijn mooi in de kast, maar vooral bedoeld voor op het circuit!

Tags: Body Set, Fenix Racing, Classique March 761, Ferrari 312 T4