Verslag

ERCE IJsrace | Eindhoven

Elektro Racing Club Eindhoven is een actieve vereniging en men is niet bang om eens iets anders te proberen. Zo organiseerde ERCE de speedrun en komend najaar wordt het circuit omgebouwd tot Rally circuit. Ook is ERCE één van de clubs die al jaren aan de Tamiya Cup onderdak biedt.

Voor deze winter had het bestuur weer iets bijzonders in petto, namelijk een echte RC-race in het IJssportcentrum Eindhoven. De race zou worden gehouden op 6 maart op de grote binnenbaan, normaal het domein van de shorttrackers, ijsdanseressen en het Nationale IJshockey team.

De regels zijn simpel: alleen elektro 1:10 toerwagens, banden met stevige metalen pinnen van maximaal 3 mm lang en de banden moeten binnen de body blijven. Verder geen regels voor wat betreft motoren en aandrijving. De ijsrace is er voor zowel ERCE leden als niet-leden.

Direct na de bekendmaking gingen enkele rijders al aan de slag. Via forums en app groepen werden de vorderingen van banden ontwerpen met elkaar gedeeld. We hebben allerlei soorten spike banden gezien, van heel simpel, waarbij zelftappers door oude banden gedraaid zijn, tot heel high-tech smalle 3D geprinte velgen.

Bekijk deze foto set op Flickr

Helaas, of juist misschien wel ter verhoging van de voorpret, kon niemand in het zuiden afgelopen winter testen door het uitblijven van ijs. Voor iedereen was het dus helemaal nieuw, want zover we weten is er nog niet eerder een echte ijsrace georganiseerd. Ook was onbekend hoe de ijsvloer zich gedurende de dag zou houden.

Racedag
Zaterdag’s was de aanhanger al met de zware afzetting en slangen geladen en ’s ochtends konden we na de dweil direct aan de slag om het circuit op te bouwen, met extra water zijn de slangen vastgezet. Al tijdens de eerste testronden bleek dat de spike banden goed werken op het spiegelgladde ijs. Zeker op het nog gladde ijs was er weinig verschil tussen de verschillende banden zolang de spikes maar echt scherp zijn. Uiteraard kon de éne rijder beter omgaan met deze omstandigheden dan de andere. Het circuit bleef de hele dag in behoorlijk goede conditie, al pakten de auto’s wel steeds meer los gereden ijs op. Een binnenbody was wel echt nodig voor bescherming van de elektronica.

Tijdens de finales bleken de smalle 3D geprinte wielen met scherpe spikes in combinatie met zachte vering de beste tractie te bieden op de ingereden ijsvloer. Winnaar Peter de Wit ging zo goed rond dat het net leek of hij op asfalt reed in plaats van glad ijs! Opvallend was verder dat de hele top met 27T borstelmotoren reed, in combinatie met een eenvoudig chassis.

De grote binnen ijsbaan ligt midden in het ijssportcentrum, en veel bezoekers hebben het ijsracen gezien. De meeste bleven langere tijd kijken en veel waren verbaasd over de hoge snelheid en de wegligging van de RC auto’s. Dit was een uitstekende promotie van de sport!

Vervolg
Deze eerste succesvolle ijsrace smaakt natuurlijk naar meer en gezien de positieve reacties van alle deelnemers, het enthousiasme van de ijsmeester en het ERCE bestuur, zal er zeker een vervolg komen. Er wordt al gesproken om deze race onderdeel te maken van de Rallycup.

Erik-Jan Mol

erceracing.nl

Tags: ERCE, IJsracen, Eindhoven, IJsrace

Nieuws Rijden RC
  • 07 september 2020
  • By RC-redactie

Old Friends RC Raceway | Nieuw-Vennep

Nieuw-Vennep Old Friends RC Raceway Wie zijn Old Friends RC?! Old Friends RC bestaat uit 4 vrienden, die al jaren actief zijn in de RC-autowereld, en na alles wat ze samen gedaan hebben ontbrak het...

Verslag Rijden RC
  • 12 mei 2020
  • By Erik Jan Mol

F1 RC-body's | Fenix Racing

Fenix Racing F1 RC-body's: Classique March 761 & Ferrari 312 T4 Bij het begin van de Corona lock down zocht ik én een nieuwe body voor mijn Vintage F1 Corally, én een leuk project om de tijd een...