Zoals beloofd is nu, net na de zomer, de Pro transmissie set beschikbaar voor de CAT XLS. De aandrijving van de originele CAT XLS en de replica die we onlangs gebouwd en beschreven hebben, was prima geschikt voor motoren van 30 jaar geleden, maar toch niet robuust genoeg voor het hoge vermogen waar we tegenwoordig mee rijden. Daarom heeft Schumacher al tijdens de presentatie van de replica aangekondigd deze Pro Transmissie als upgrade set aan te bieden. Deze aandrijflijn is voorzien van stevige moderne differentiëlen, een slipkoppeling en sterke snaren met een grovere vertanding. De handleiding voor de Pro Transmissie is zelfs al in drie pagina’s in de bouwbeschrijving van de CAT XLS opgenomen.
De Pro Transmissie ingebouwd.
In de compacte zak met nummer U7236 treffen we alle onderdelen aan die nodig zijn voor deze sterkere aandrijflijn. De set is compleet, inclusief alle onderdelen waaronder ook 4 dikke kogellagers en 7 kleine lagers, die in de differentiëlen en in het tandwiel thuis horen. De lagers van de top as moeten worden hergebruikt, maar gelukkig hoeven de originele differentiëlen niet uit elkaar om deze lagers opnieuw te gebruiken. Het enige wat ontbreekt is vet voor de kogeltjes. Gelukkig hadden we nog voldoende hiervan over na het bouwen van de CAT.
Solide aluminium kogeldifferentieel.
Zwaar uitgevoerde aluminium pully's.
Zowel voor als achter heeft de Pro Transmissie kogeldifferentiëlen. De pully’s zijn heel mooi uit aluminium gemaakt, de bouw verloopt probleemloos en het resultaat voelt goed aan. De handleiding geeft aan om de bout maximaal vast te draaien en vervolgens weer een kwart slag los. Dit doen we nooit, om te voorkomen dat je kleine putjes in de stalen schijven drukt. Het is beter om het differentieel zodanig af te stellen dat je hetzelfde resultaat bereikt zonder die putjes. De top as is van staal, voelt een beetje zwaar aan, maar is onverwoestbaar. O-ringen zorgen ervoor dat de snaren over de juiste pully blijven lopen.
De CAT XLS moet ver uit elkaar voor de Pro Transmissie.
Achtertransmissie met moderne slipkoppeling in spurgear.
Om de nieuwe transmissie in te bouwen moet vrijwel de hele buggy uit elkaar worden gehaald. Eigenlijk blijft alleen de wielophanging onaangeroerd, alle andere schroeven en bouten moeten los. Hierna verloopt de vervanging van de oorspronkelijke aandrijflijn door de sterkere Pro transmissie probleemloos. We stellen de spanning van de achtersnaren goed in door deze twee klikjes losser te zetten dan bij de originele snaren. De montage van de slipkoppeling die in het spurgear zit, verloopt ook zonder problemen. Na een avondje demonteren van het chassis, het uitbouwen van de standaard transmissie en het inbouwen van deze Pro Transmissie, is onze CAT XLS eindelijk gereed voor de krachtige LRP 7.5T motor en zijn we weer klaar voor een test op het circuit.
Samengebouwd achterdifferentieel.
Links de originele, rechts de Pro snaar.
Voor onze test gaan we op een zomerse oktober middag naar het circuit in Arendonk. Deze baan bestaat uit kunstgras met veel grip, een goede layout en jumps, kortom, een uitstekend circuit om de CAT met de veel krachtiger aandrijflijn en motor uit te proberen.
Klaar voor een circuittest, nu met een 7.5T motor.
Net als in de eerste test monteren we MiniSpike achterbanden. Echter gebruiken we nu als voorbanden MiniSpike in plaats van Staggered rib. Na het afstellen van de slipkoppeling en de differentiëlen geven we gas. De CAT XLS laat al direct zien waarom het dertig jaar geleden, welliswaar in een ander tijdperk, wereldkampioen is geworden. Want ondanks het sterk toegenomen vermogen rijdt de CAT nog steeds makkelijk, snel, rijdt (springt) mooi in balans over de jumps, en geeft de berijder ondanks het licht onderstuurde karakter veel vertrouwen. Na een paar ronden begint er bij het remmen iets te kraken. We weten direct dat dit de voorsnaar weer is. Wederom hadden we de boutjes niet vast genoeg aangedraaid, enfin na een snelle reparatie rijden we spoedig verder en rijden we zo nog vlot drie LiPo accu’s leeg. We gaan een fractie rustiger door de bochten dan we met een moderne buggy doen. De moderne buggy’s hebben een zwaartepunt wat lager is, en draagarmen die langer zijn, hetgeen goed merkbaar is in de snelheid in bochten. Het enig echte nadeel van de CAT XLS is de zwakke bevestiging van de spoiler. Bij elke kleine rol - en dat gebeurt op dit kunstgras circuit wel eens - staat de achtervleugel scheef, en moeten we de metalen bevestiging weer recht buigen.
'ResponsiveMedia' plugin by Geoff Hayward.
Na deze mooie herfstmiddag met prachtig weer, op een goed circuit, met deze CAT XLS - vintage buggy - echter nu met lekker veel vermogen, concluderen we dat Schumacher eigenlijk twee versies van de CAT XLS zou moeten uitbrengen. De originele replica kit, en een versie waarbij deze Pro Transmissie al standaard is inbegrepen. Vooral deze laatste versie heeft dan onze voorkeur,want de Pro Transmissie is veel robuuster en de slipkoppeling verbetert de rijdbaarheid met krachtige motoren.
Samengevat, deze Pro Transmissie maakt het mogelijk om de CAT XLS met een krachtige 400W motor te rijden, en dat is veel leuker dan met de half zo sterke 17.5T.
Tags: Schumacher, CAT XLS Masami, Pro Transmission upgrade, U7236