Verslag

AMCA Apeldoorn | 5e Tamiya Cup NL

Begin juni was het tijd voor alweer de vijfde Tamiya Cup wedstrijd van 2017, 102 deelnemers en aanhang vonden al vroeg hun weg naar de uitstekend verzorgde accomodatie en het mooie permanente asfaltcircuit van AMCA in Apeldoorn. Er was voldoende ruimte in de pits om te sleutelen aan de auto’s en de organisatie had alles prima voor elkaar, met een duidelijke plaats voor het meten van de accuspanning vooraf en de technische controle achteraf. Ook was het gras lekker kort gemaaid, waardoor auto’s die naast het circuit belanden in de meeste gevallen zelfstandig en zonder schade konden doorrijden. De breefing van de wedstrijdleiding was duidelijk en het tijdschema werd zo strak aangehouden dat men in de finales zelfs voorliep op het schema. Voor sommige rijders betekende dit dat ze niet of maar net op tijd klaar waren met de finale voorbereiding.

IMG 20170611 134015 resized 20170612 104521756

Door het aantal deelnemers is het een lange dag, de eerste heat begint al om 9u en de laatste finale is net voor zes uur gereden. Iedereen rijdt twee kwalificaties van 7 minuten, één finale van 7 minuten en de tweede finale duurt 10 minuten. Uiteraard heeft het mooie weer bijgedragen aan het slagen van de dag. Toen de zon eenmaal goed begon te schijnen liep de asfalttemperatuur al snel op tot boven de 40°C. Ook onder het dak van de pits werd het snel erg warm.

Fighter Buggy, 6 deelnemers

fighter buggy

Arno en Quinten kwamen speciaal over uit België en lieten zien dat ze ook daar snelle junioren hebben. Arno was het snelste in kwalificatie, maar in de finale was Lorenzo net sneller. Uitslag: Lorenzo, Arno, Sven, Quinten.

Top stock, 27 deelnemers

A finale stock

Dit is de grootste klasse en er wordt over de hele lijn goed en competatief gereden met de TT chassis. We zien een paar mooie finales. Dennis wint de eerste A finale, Fred wint foutloos de tweede en de dagoverwinning nadat Dennis in de tweede finale een kostbare fout maakt. Uitslag: Fred, Dennis, Joost.

Mini, 22 deelnemers

A finale M chassis

De eerste finale geeft een mooi gevecht tussen Rob en Fons, Fons is net sneller. De tweede finale weet Leo lang de eerste plaats vast te houden, maar Rob rijdt naar de eerste plaats en staat deze niet meer af. Mario heeft in de tweede finale de snelheid weer gevonden en rijdt richting Rob. Daarachter is een mooi gevecht tussen Arnold en Erik-Jan, en maakt Fons een foutje en verliest de aansluiting. Uitslag: Rob, Mario, Fons.

TW, 20 deelnemers

A finale TW

In de eerste finale rijden Eric en Eric weg en dubbelen de rest van het veld. De tweede finale is een kopie van de eerste, waarbij Eric Mulder zijn baankennis optimaal gebruikt en een mooie verdiende totaaloverwinning pakt. Uitslag: Eric, Eric, Bram.

GT, 13 deelnemers

A finale GT

Michael had de setup goed voor elkaar en reed in beide finales snel weg van de rest van het veld. Daarachter zagen we in de tweede finale een mooi gevecht tussen Martijn en Jari, waarbij Martijn mooi de deur dicht hield. Uitslag: Michael, Peter, Martijn.

Formule 1, 14 deelnemers

A finale F1

Het begin van de eerste finale gaf nogal wat positie wisselingen, daarna reedt Marco met constante rondes naar de overwinning. De tweede finale ging Rob goed weg, nam Robin na een ongebruikelijke fout van Rob de kop over en uiteindelijk ging de overwinning naar Nick. Uitslag: Nick, Marco, Danny.

Het was weer een uitstekend georganiseerde race bij AMCA. We hebben vele mooie en eerlijke gevechten op het circuit gezien door de gelijkwaardigheid van de auto’s. De wedstrijdleiding was strak en ook de technische keuring was prima verzorgd. Daarnaast draaide de kantine lekker. Het circuit van AMCA blijft een van de mooiste accomodaties van Europa en het is altijd een plezier om er te mogen rijden.

Speedtrap

AMCA heeft aan het eind van het rechte stuk een zogenaamde speedtrap in het circuit. Het signaal van de transponder wordt gebruikt om nauwkeurig de snelheid te meten. Op het grote scorebord wordt achter de naam van de rijder afwisselend het aantal afgelegde rondes, of de topsnelheid getoond. Twee jaar geleden hebben we voor Modelbouw Aktueel de Hitec Lynx 4S zender met GPS module getest. Helaas is het artikel nooit gepubliceerd, maar de topsnelheden die we toen gemeten hebben komen erg goed overeen met die we tijdens de races gezien hebben. Zo gaat een M-chassis maximaal 40 km/u, een TW met de 16T motor en vaste overbrenging ongeveer 55km/u en de GT klasse haalt topsnelheden tot 75km/u.

Uitslagen: MyRCM.ch

Tamiyacup.nl

Facebook

 

 

Tags: Tamiya, RHI, Tamiya Cup, AMCA, Apeldoorn

Nieuws Rijden RC
  • 13 januari 2021
  • By RC-redactie

Fire Dragon 'Special Edition' | Tamiya

Tamiya Fire Dragon 1:10 'Special Edition' De Fire Dragon was de machine die werd gebruikt door de hoofdpersoon van de mangaserie "Radicon Boy" en werd voor het eerst uitgebracht als een RC-model in...

Nieuws Rijden RC
  • 28 januari 2021
  • By RC-redactie

Fighting Buggy 2014 | Tamiya

Tamiya Fighting Buggy 2014 - Limited Edition - 1:10 Terug op veler verzoek!Tamiya is verheugd om de Fighting Buggy terug te verwelkomen in zijn productielijn met deze heruitgegeven versie van de 1982...