Verslag

CR-01 Ford Bronco '73 | Tamiya

Misschien word je door de ’73 Ford Bronco body op het verkeerde been gezet, maar voorzien van het CR-01 onderstel hebben we het hier wel over een echt crawler chassis, dus voorzien van multi-link ophanging en skidplate om ook onder de zwaarste omstandigheden te kunnen blijven rijden.

Bekijk deze foto set op Flickr

Conclusie
Over de materiaalkeuze hoef je je bij Tamiya nooit zorgen te maken, net als de pasvorm ligt dit altijd op een hoog peil, eigenzinnig zijn de Japanners ook altijd bij het ontwerpen van hun modellen en dat vind je bij het CR-01 chassis terug in de van elkaar gescheiden demping en vering, de oplossing die voor de stabilisatorstangen is gekozen en de mogelijkheid om de Ford Bronco ook met werkende differentiëlen te kunnen rijden zonder de halve auto te hoeven slopen. Zo uit de doos, dus helemaal standaard, presteert de Ford Bronco ronduit goed en kun je er probleemloos een WTT mee rijden, natuurlijk zijn er puntjes die verbeterd kunnen worden maar die hoeven niet direct gedaan te worden en brengen de prestaties van het chassis alleen maar op een nog hoger peil. Eén uitzondering is er misschien voor de motor, een kleiner pinion in plaats van het standaard 20T exemplaar is een poging waard, maar eigenlijk moet je hem vervangen door een exemplaar dat meer geschikt is voor crawlen en trailrijden. Voor de looks is het inbouwen van een verlichtingsset eigenlijk een must, ook een aanrader is de ombouw naar vierwielbesturing die heel simpel te realiseren is en het rijgemak duidelijk een boost geeft en je meer oplossingen biedt onder lastige omstandigheden. Kortom, een goede basis om heel veel plezier mee te hebben en in de loop van de tijd je eigen stempel op te drukken, de mogelijkheden hiervoor zijn meer dan voldoende aanwezig.

Hoe komen we tot deze conclusie... Lees hieronder het verhaal.

Het CR-01 chassis is Tamiya’s visie op een crawler. Natuurlijk wordt deze visie in kitvorm geleverd maar dan wel in Tamiya stijl, dus voorzien van een bouwhandleiding in drie talen (Engels, Duits, Frans) en dan zo duidelijk uitgevoerd dat je zonder kennis van één van deze talen ook zult eindigen met een volledig functioneel chassis. Alleen zul je dan waarschijnlijk niet weten dat je beide differentiëlen die je tijdens het bouwen vastzet ook heel simpel achteraf hun differentieelfunctie terug kunt geven en dat het CR-01 chassis door de aanschaf van een Hi-Torque servosaver en een tweede stuurservo geschikt gemaakt kan worden voor vierwielbesturing.

Bekijk deze foto set op Flickr

Compleet
Zoals gewend van Tamiya is alles heel netjes verpakt en wordt de Ford Bronco behoorlijk compleet geleverd. Wat vooral opvalt is de collectie kogellagers die bij het model geleverd worden, dit is vaak een optie bij Tamiya kits maar voor deze CR-01 pakken ze flink uit met in totaal maar liefst 41 stuks is er geen enkel draaiend deel in het chassis dat niet van een lager is voorzien. Ook compleet is de transparante body die geleverd wordt met alle chromen delen om hem geschikt te maken voor het inbouwen van LED-verlichting, de verlichting zelf moet je nog wel aanschaffen.

Bekijk deze foto set op Flickr

Aanschaffen
Wat je wel moet aanschaffen is een snelheidsregelaar voor de meegeleverde silver can 540 motor, voor brushed crawler gebruik pak ik meestal een Mtroniks tio Rock-C regelaar. Ook in een zenderset zul je zelf moeten voorzien, voor een standaard CR-01 chassis volstaat elke 2-kanaals zender, dit verandert als je ook de vierwielbesturing wilt gebruiken die in optie op het chassis zit, dan zul je minimaal drie kanalen nodig hebben. In de praktijk zal dit wel een 4-kanaals zender worden, alle grote merken leveren deze inmiddels met een speciale menu-optie om de vierwielbesturing in te schakelen, wij maken bij de CR-01gebruik van een Graupner Hott X-8N. Als je voor vierwielsturing gaat zul je niet één maar twee stuurservo’s moeten aanschaffen en een extra Hi-Torque servosaver (51000) om die servo te beschermen tegen overbelasting.

Bekijk deze foto set op Flickr

Basis
De basis van het chassis wordt gevormd door twee aluminium rails waar alle onderdelen tussen, op en aan bevestigd worden. Deze constructie geeft samen met de multilink ophanging een enorme hoeveelheid bodemvrijheid, veel meer dan met een bodemplaat zoals voor bijvoorbeeld de CC-01 gebruikt wordt bereikt kan worden. Dat is ook het fundamentele verschil tussen een CC (Cross-Country) en een CR (Crawler), wat niet wegneemt dat beide enorm veel rijplezier in zich hebben, waarbij het voor de CR gewoon een tandje ruiger mag en kan.

>> De Japanners zijn ook altijd eigenzinnig bij het ontwerpen van hun modellen en dat vind je bij het CR-01 chassis terug. <<

Details
Tamiya staat bekend om zijn details en daar is ook bij het CR-01 chassis veel tijd en know-how in gestoken, zo is er de eerste verrassing bij het bouwen van het voor- en achterdifferentieel, ja... je leest het goed, differentieel, echte crawlers hebben toch altijd starre assen zul je denken en dat klopt ook want nadat de differentiëlen gebouwd zijn worden  ze door het inschroeven van een pen gelocked en heb je dus een starre as. Het slimme van deze uitvoering is dat je van buitenaf de pennen kunt verwijderen waardoor je heel simpel kunt uitproberen of een werkend voor- of achterdiff voor jou beter werkt, beide differentiëlen werkend maken kan natuurlijk ook en ze binnen vijf minuten weer locken lukt ook, slim hé.

Schokdempers
Nog zo’n staaltje engineering zijn de push-pull links waardoor de dempers direct verbonden zijn met de stabilisatorstangen die de linker en rechter links met elkaar verbinden. Demping en vering zijn trouwens compleet gescheiden op het chassis waardoor je de vering zachter of harder kunt maken zonder de dempers aan te raken. De dempers zelf zijn groot van kunststof en oliegevuld en vragen er gewoon om om vervangen te worden door een set aluminium exemplaren, niet omdat ze niet goed functioneren daar mankeert het niet aan, maar gewoon omdat het chassis ze verdient.

Tuning
De CR-01 is een heel dankbaar onderwerp voor aftermarked tuningdelen en deze kunnen van Tamiya zelf zijn voor de puristen, maar er zijn ook speciale tuningfabrikanten die zich gestort hebben op het van (blauw) aluminium vervaardigen van alle mogelijke delen voor het chassis. Je kunt dus nog tijden blijven verfraaien, ook verbeteren is mogelijk van tonvormige veren tot complete differentiëlen, inclusief aluminium behuizing, hier geldt echt the sky is the limit!

Bekijk deze foto set op Flickr

Aandrijving
De gehele aandrijving is op de skidplaat gemonteerd en dat zorgt ervoor dat het gewicht van de motor centraal en lekker laag zit. De bedoeling van de skidplaat is dat als de onderkant een obstakel raakt (boomstronk, rots) hij er makkelijk overheen glijdt en er niet achter blijft haken. Het middendiff dat beide aandrijfassen verbindt met het voor- en achterdifferentieel is met planetair tandwielen uitgerust, deze constructie moet alle krachten die in de aandrijving vrijkomen met gemak kunnen weerstaan.

Velgen
De banden worden gemonteerd op bead lock velgen. Dit zijn velgen die je in elkaar schroeft waardoor je de band vastklemt in plaats van vastlijmt en dat betekent weer dat je ook kunt experimenteren met andere banden of dat je de kunststofvelgen in een later stadium kunt vervangen door aluminium exemplaren, daar is een ruime keuze in. Aluminium velgen betekent meer gewicht en hoe meer gewicht de wielen hebben des te langer blijven ze op de grond en des te meer grip geven ze, voor dat extra gewicht kun je natuurlijk ook een strook loodvervanger in de velg monteren. Wel even vastzetten met dubbelzijdig tape!

Bekijk deze foto set op Flickr

Body
De Ford Bronco body is een echte klassieker en je hoeft geen doorgewinterde airbrusher te zijn om hem zijn originele uiterlijk te geven. Het kleurschema is simpel: wit voor dak en de laadruimte en de rest blauw, elke andere kleurcombinatie is ook goed maar houd het eenvoudig. Als je geen verlichting inbouwt plak dan toch voor het spuiten de body af alsof je het wel gaat inbouwen, mocht je later anders besluiten dan hoef je alleen maar de lamphouders te monteren en geloof mij als je éénmaal met je CR-01 gereden hebt dan is het eerste wat je mist de verlichting.

Weatheren
Of in goed Nederlands verouderen, is een manier om je splinternieuwe auto het uiterlijk mee te geven alsof je er al jaren mee rondgereden hebt. Deze techniek wordt heel veel gebruikt in de crawler- en trailscène omdat zo’n glimmend uiterlijk eigenlijk niet past bij het imago en het een stuk makkelijker is dan je body met rijden, voor zover mogelijk, hetzelfde uiterlijk te geven. Bijkomend voordeel is dat je zo ook eventuele foutjes in het originele spuitwerk kunt maskeren, je brengt de veroudering aan de buitenzijde van je body aan en dat beschadigt dus wel, snel afwerken met een transparante (matte) finish is dus wel raadzaam. Tamiya heeft hiervoor PS-55 Flat Clear in het programma, een spuitbus speciaal voor gebruik op polycarbonaat (lexaan) en daar zijn transparante body’s van gemaakt.

>> Het CR-01 chassis is Tamiya’s visie op een crawler.<<

Eiffel
Het had zo mooi kunnen zijn, op uitnodiging van W-Racing Team, ja... die van de Audi R8 LMS Ultra, zijn we een weekend in de Eiffel om de 24-uurs op de Nürburgring bij te wonen; een race die het team in 2015 heeft gewonnen. Een ideale plek om de CR-01 uit te proberen en spectaculaire foto’s te maken, het mag helaas niet zo zijn, de weergoden besluiten dat er wel een beetje regen mag vallen, ongeveer 100 mm in 24 uur en het lieflijke riviertje achter de camping met die gave rotsblokken erin verandert in een wildwater parcours waar ze op de Olympische spelen jaloers op kunnen zijn. De helling met boomstronken en een grindtrail naar boven is veranderd in een mini waterval, kortom drama. Gelukkig klaart het weer nog een beetje op, zodat we in ieder geval de coverfoto’s kunnen maken en zullen we het rijden moeten uitstellen totdat we weer thuis zijn.

Bekijk deze foto set op Flickr

Spijkbos
Ja dat is andere koek, want hoewel het best leuk trailrijden is in het Spijkbos is het voor een crawler toch een beetje behelpen na de verregende mogelijkheden in de Eiffel. Positief is wel dat het weer zich dit keer van zijn beste kant laat zien en we hebben de vierwielbesturing ingebouwd en zijn heel nieuwsgierig hoe dat rijdt. Het plan voor vandaag is simpel; we rijden een rondje door het bos en vinden dan hopelijk wel wat plekjes om de crawl capaciteiten van het chassis op de proef te stellen. We beginnen aan de vijver en proberen de vier verschillende mogelijkheden van de besturing uit, dit zijn: normale voorwielbesturing (1), wielen tegenovergesteld (2) hele kleine draaicirkel, perfect om donuts te draaien, wielen dezelfde kant op (3) krabbeweging, zijwaarts naar voren, achterwielbesturing (4) net als een heftruck, voorkant blijft staan achterkant draait. Van mogelijkheid 3, de krabbeweging, zie ik de mogelijkheden niet direct de andere drie zijn duidelijk, vaak is het ook mogelijk om de beweging van de achterkant op je zender te  beïnvloeden en dan blijkt mogelijkheid 2 met de uitslag van de achterwielen beperkt op 30% wel heel prettig te rijden, tenminste zolang je langzaam rijdt en dat is een beetje lastig met de meegeleverde motor die heel graag harder wil. Niet echt de ideale motor dus voor een crawl sessie, na de gascurve gewijzigd te hebben op de zender wordt het wel beter maar vervangen door een 55T exemplaar is een betere optie volgens mij.

crawler instellingen


Moeiteloos
Het terrein is duidelijk te makkelijk voor de CR-01, zelfs de best steile grindberg wordt moeiteloos genomen net als de diverse boomstammetjes die we in het bos tegenkomen en als het soms niet lukt en het chassis vast blijft zitten op een stammetje dan is het meestal een kwestie van de besturing op een andere mogelijkheid zetten om hem weer los te werken, duidelijk een toegevoegde waarde maar ook gewoon leuk om mee te klieren in het losse zand. Inmiddels weet ik ook hoe je mogelijkheid 3 kunt inzetten, mocht een helling te steil zijn of niet genoeg grip geven om hem recht omhoog te beklimmen dan lukt dat met de zijwaartse beweging vaak nog wel en kom je al zig-zaggend naar boven.

Bekijk deze foto set op Flickr

RC4WD
Inmiddels zijn de standaard velgen en banden vervangen door exemplaren van RC4WD. De reden hiervoor is niet omdat het moet, maar omdat het kan. De standaard kunststof velgen voldoen prima maar de aluminium Dick Cepek Torque 2.2" exemplaren zijn zoveel fraaier dat we het niet kunnen laten. Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor de op de velgen gemonteerde Dick Cepek 2.2" Mud Country banden van RC4WD die van een iets zachtere compound zijn vervaardigd dan de standaard Tamiya banden. Die zachtere compound was in het zand van Eersel eerder een nadeel dan een voordeel en zal denk ik pas tot zijn recht komen bij een hardere ondergrond.

Conclusie
Over de materiaalkeuze hoef je je bij Tamiya nooit zorgen te maken, net als de pasvorm ligt dit altijd op een hoog peil, eigenzinnig zijn de Japanners ook altijd bij het ontwerpen van hun modellen en dat vind je bij het CR-01 chassis terug in de van elkaar gescheiden demping en vering, de oplossing die voor de stabilisatorstangen is gekozen en de mogelijkheid om de Ford Bronco ook met werkende differentiëlen te kunnen rijden zonder de halve auto te hoeven slopen. Zo uit de doos, dus helemaal standaard, presteert de Ford Bronco ronduit goed en kun je er probleemloos een WTT mee rijden, natuurlijk zijn er puntjes die verbeterd kunnen worden maar die hoeven niet direct gedaan te worden en brengen de prestaties van het chassis alleen maar op een nog hoger peil. Eén uitzondering is er misschien voor de motor, een kleiner pinion in plaats van het standaard 20T exemplaar is een poging waard, maar eigenlijk moet je hem vervangen door een exemplaar dat meer geschikt is voor crawlen en trailrijden. Voor de looks is het inbouwen van een verlichtingsset eigenlijk een must, ook een aanrader is de ombouw naar vierwielbesturing die heel simpel te realiseren is en het rijgemak duidelijk een boost geeft en je meer oplossingen biedt onder lastige omstandigheden. Kortom, een goede basis om heel veel plezier mee te hebben en in de loop van de tijd je eigen stempel op te drukken, de mogelijkheden hiervoor zijn meer dan voldoende aanwezig.

Fred Boots

tamiya.com

rapidhobbyimport.nl

Tags: Tamiya, Off-road, 1:10, Elektro, Kit, Crawler, RHI, Ford, Bronco, CR-01

Nieuws Rijden RC
  • 05 september 2021
  • By RC-redactie

Toyota GR86 TT-02 | Tamiya

Tamiya Toyota GR86 TT-02 1:10 De Toyota 86 is een compacte sportwagen met motor voorin en achterwielaandrijving die in april 2021 werd gepresenteerd. Het voertuig wordt aangedreven door een 2,4...