Verslag

Young guns flying high in the Lowlands | Interview Ivan Klaasen

Tijdens het weekend van 21 en 22 juli namen we op het snelle circuit van MAC de Baanbrekers deel aan de Benelux on-road elektro race. Tijdens deze race reed Ivan Klaasen, een 12-jarige ARC piloot zich enorm in de kijker. Tijd om even nader kennis te maken dus!

ModelAction Hoi Ivan. We hebben je al een paar keer aan het werk gezien in het Nederlands kampioenschap waar je heel sterk reed. Op deze wedstrijd (Benelux elektro) heb je echter je beste prestatie van het jaar neergezet met een 4e plaats, wat echt heel knap is in dit sterke veld. Kan je ons even zeggen wanneer en hoe je met deze hobby begonnen bent?

Ivan Vorig jaar in mei nam mijn basisschool deel aan een project, de Tata World Cup. Verschillende teams reden toen een race op de Mach in Heemstede. Mijn team won de wedstrijd en ik was de eerste piloot! Vanaf toen wilde ik onwijs graag een eigen RC-auto.

ModelAction Wat ons ook opvalt is dat je helemaal alleen sleutelt aan je auto. Is het niet moeilijk om op jouw leeftijd al een auto volledig te bouwen en race klaar te maken?

Ivan In het begin vond ik dat ook moeilijk om te doen. Gelukkig werd ik in het begin ook vaak geholpen door andere piloten. Ik lette daarom goed op wat ze deden en begon steeds meer zelf te doen.

ModelAction Ben je meer geïnteresseerd in de techniek of het rijden zelf?

Ivan Ik vind het allebei heel leuk om te doen, maar vind het net ietsje leuker om te rijden, want ik kom natuurlijk om te winnen.

IMG 8850

ModelAction Wat vind je het moeilijkste aan het bouwen en onderhouden van een auto?

Ivan Het bouwen van de schokdempers vind ik het moeilijkst. Het is heel belangrijk dat de dempers perfect gebouwd zijn, met een identieke lengte, zelfde rebound, geen lucht in de dempers. Het is best wel ingewikkeld hoor!

ModelAction Wat vind je het leukste aan het racen? De kwalificaties of de finales?

Ivan De finales, omdat er van alles kan gebeuren. Tijdens de finales rij je voor positie. Op dat moment kan je echt duelleren met een andere piloot en die trachten in te halen. Tijdens de finales kan je ook het meeste opsteken van andere piloten vind ik, rijlijnen, wanneer te remmen en te accelereren...

ModelAction Tijdens de Benelux wedstrijd zat je samen met Govert Verbeke, Sidney Blokker, Rick Van den Akker, Frank Baggen. Het lijkt me dat deze snelle jongens je ook erg goed helpen met raad en daad. Ben je tevreden van de hulp die je krijgt in je plaatselijke club?

Ivan Ik ben hier zeker tevreden mee, want ze helpen mij altijd heel erg goed als ik iets niet snap of voor een goeie setup. Als er iets stuk is wat ik niet heb, geeft Sidney mij vaak onderdelen en kan ik weer doorrijden.

ModelAction Is er een piloot waar je naar opkijkt en een raceklasse die je later zeker nog wil rijden?

Ivan Ik kijk op naar Jilles Groskamp, want die is ook op MACH Heemstede begonnen. Ik wil ook heel graag nog modified gaan rijden. Modified is een snelle klasse waar de auto’s topsnelheden van meer dan 120 km/uur halen op het rechte stuk van Heemstede. Momenteel oefen ik al een beetje met mijn modified.

ModelAction Wat zou je later in deze hobby willen bereiken?

Ivan Het is superleuk om wedstrijden in Nederland te rijden. Ik denk echter dat je beter kan worden door grotere wedstrijden in het buitenland te gaan rijden. Als je ziet hoeveel snelle piloten er uit Duitsland komen, denk ik dat het heel belangrijk is om ook daar wedstrijden te gaan rijden. Zo kan ik zo goed mogelijk proberen te worden.

ModelAction Dank je voor het interview Ivan. Heb je tot slot nog een tip of een paar tips voor jonge piloten?

Ivan Ja, probeer zo veel mogelijk zelf aan je auto te sleutelen. Zo weet je wat aan je auto veranderd moet worden om hem stabieler of sneller te maken. Wees zeker niet bang om hulp te vragen, want de meeste piloten zijn echt super!

ModelAction Dank je en we wensen je nog veel glimmende bekers toe!

IMG 8854

Bio
Naam: Ivan Klaasen
Leeftijd: 12 jaar
Klasse: Elektro toerwagen stock
Auto: ARC
Club: MACH Heemstede

Tags: Interview, MACH, Heemstede, Ivan Klaasen, Tata World Cup

Nieuws Rijden RC
  • 09 mei 2023
  • By RC-redactie

Fiat Abarth 1000TCR MB-01 | Tamiya

Tamiya Fiat Abarth 1000TCR MB-01 De geschiedenis van de M-chassis serie gaat terug tot december 1994, en deze serie is populair vanwege kosteneffectieve kits met een ruime keuze aan carrosserieën,...