Vliegen

Intro | Toyfair 2017

Eerst de feiten zoals de organisatie die naar buiten heeft gebracht: de Toyfair beslaat 12 halnummers met in totaal 18 hallen. Verdeeld over die hallen waren dit jaar 2871 bedrijven uit 63 landen, in totaal passeerden 73.000 bezoekers uit 123 verschillende landen de kassa’s. Voor de modelbouw zijn de hallen 7A (radiografisch) 7 (statisch/slot) en 4A (treinen/statisch/slot) het belangrijkst, met een uitstapje naar hal 6 waar Carrera te vinden is en hal 12 waar Revell een permanente stand heeft.

plattegrond

Als je de plattegrond bekijkt zie je meteen dat de modelbouw maar een klein deel van de beurs in beslag neemt en dat de rest van de hallen gevuld is met alles wat je je maar kan voorstellen bij speelgoed, spellen, boeken over spellen, carnaval en vuurwerk. Deze laatste fabrikanten tonen hun producten altijd op zaterdagavond met een mega vuurwerkshow.

intro TF 2017 0 15

Ondanks dat de beursorganisatie enorm tevreden lijkt met het behaalde resultaat en meldt dat het beter was dan vorig jaar, is mijn beleving toch een andere. Dit was de 14de aaneengesloten keer dat we de beurs bezochten en ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat het elk jaar weer een beetje minder wordt in onze hallen. Kon je 14 jaar geleden alleen maar langs de stand schuifelen en was elke zichzelf respecterende fabrikant in de modelbouw er met een eigen stand aanwezig, dit jaar kon je zeker de eerste dagen met je ogen dicht door de gangpaden dwalen zonder tegen iemand op te botsen. Ook het aantal standhouders wordt elk jaar minder, dit komt volgens mij deels door de clustering van bedrijven binnen organisaties als Hobbico en Horizon Hobby die samen meer dan 62 merken vertegenwoordigen. Beide modelbouwgiganten zijn trouwens dit jaar niet aanwezig met een eigen stand, met de kanttekening dat een flink deel van het Hobbico nieuws te zien was op de stand van Pro Models, deze Belgische distribiteur heeft de distributie van de Hobbico producten voor een flink aantal Europese landen overgenomen van Revell, een dappere zet van de JSP Group uit Olen. Over Horizon Hobby gaan de meest wilde verhalen en de komende maanden zal duidelijk worden hoe en waar de producten verkrijgbaar gaan zijn.

intro TF 2017 0 22

De ruimte die de twee grootverbruikers achter laten wordt voor een groot deel opgevuld door Aziatische producenten die hun producten meestal per container aanbieden aan bijvoorbeeld: Carrefour, Action en de Praxis. Het is grappig om te zien dat op deze stands de communicatie hoofdzakelijk via rekenmachines gebeurt en dat info krijgen over de techniek nauwelijks mogelijk is door het gebrekkige Engels van de standhouders en het eveneens gebrekkige Chinees van de bezoekers. Dit fenomeen zien we trouwens niet alleen in de modelbouwhallen maar in bijna alle hallen.

intro TF 2017 0 1

Deze ontwikkeling kent ook een tegenhanger, steeds meer producenten vermelden dat hun productie binnen Europa plaatsvindt, bij BanBao worden de nieuwe volledig recyclebare bouwstenen zelfs in Nederland gemaakt inclusief verwijzing naar een uitspraak van Albert Einstein. En ja, zowel de kleine als de grote stenen passen naadloos op het Deense origineel.

intro TF 2017 0 11

Ook het Duitse Eitech produceert in eigen land en wel een soort metalen constructiekits waarvan een aantal zelfs met 2.4Ghz besturing.

intro TF 2017 0 33

Persoonlijk had ik trouwens dit jaar een ware Maxmanie verwacht, maar deze bleek beperkt tot Carrera en Minichamps. De eerste brengt een Max Action set, de 2016 RedBull RB12 en in de loop van het jaar ook de 2017 RB13. Wie kent niet de promovideo van Max in de sneeuw, Minichamps speelt daar op in met een exacte schaalversie van de auto, inclusief sneeuwkettingen.

'ResponsiveMedia' plugin by Geoff Hayward.

intro TF 2017 0 17

Ook elk jaar is er wel weer een fabrikant die het niet zo nauw neemt met de merkrechten, want ik kan mij niet voorstellen dat BMW voor deze blingbling versie van de R1200GS haar goedkeuring heeft verleend. En dat terwijl hetzelfde merk ook een waanzinnig prototype van een skelter bij zich had inclusief 4-wielsturing, LED-verlichting en een elektromotor.

intro TF 2017 0 16

intro TF 2017 0 35

Hoe zuiver hij werkt werd niet helemaal duidelijk bij deze 3D printer van Fischer techniek, maar voor het vervaardigen van schaalaccessoires bij je truck of scaler kon het best weleens voldoende zijn.

intro TF 2017 0 25

Van een heel andere orde is deze Disney Pixar Cars, volledig gebouwd van cars. Een echt kunstwerkje dat door bijna iedereen gefotografeerd werd, dus ook door mij.

Bekijk deze foto set op Flickr

Tags: Toyfair

Nieuws Rijden RC
  • 24 juni 2022
  • By RC-redactie

SRX8 GTE RTR | Serpent

Serpent SRX8 GTE RTR 1:8 4WD {gallery}2022/Juni/Serpent_SRX8{/gallery} Serpent biedt de SRX8 GTE nu aan in een Ready To Race-versie om deze prachtige auto nog aantrekkelijker te maken voor een bredere...

Nieuws Rijden RC
  • 10 maart 2022
  • By RC-redactie

RC8B4 Team Kit | Team Associated

Team Associated RC8B4 Team Kit Off-road racen op schaal 1:8 is een van de meest uitdagende disciplines van de hobby; het vereist een hoge standaard en vereist aandacht voor detail. De nieuwste...