Fotoverslag

Tamiya Cup Finale BE - NL 2019 | ERCE

ERCE Eindhoven België - Nederland Finale 2019

Op 14 en 15 september 2019 waren we te gast bij ERCE Eindhoven. Het seizoen sluiten we traditiegetrouw af met een gezamenlijke wedstrijd tussen de Belgen en de Nederlanders. Voorheen deden we dat in Rucphen maar na 10 jaar deze wedstrijd in Rucphen gereden te hebben was het tijd om eens wat nieuws te proberen. Onze keus viel op ERCE in Eindhoven, net als Rucphen ook dichtbij de Belgische grens zodat het voor onze Belgische deelnemers ook goed te doen is qua afstand.

ModelAction heeft op Flickr.com 379 foto's in grootformaat geplaatst, dus er is een goede kans dat jouw auto er ook tussen zit!

De club ERCE had veel moeite en energie gestoken in de organisatie van deze wedstrijd. Alles lag er piekfijn bij en er waren veel vrijwilligers aanwezig om het geheel in goede banen te leiden. Het weekend bestond uit twee dagen waarbij er op zaterdag getraind kon worden en daarop volgend een endurance met de ‘Eendjes’. De zondag was gereserveerd voor de wedstrijd, er was goed weer voorspeld met een mooi zonnetje, ook modelbouw Wouters was aanwezig met een shop, dus op voorhand al een topweekend!

Zaterdagtraining en endurance race
Op zaterdag was het al mooi weer en er was een leuke groep mensen aanwezig om te trainen voor de zondag. De club had gezorgd voor eten en drinken op de baan, de hamburgers en worst van de bakplaat vonden gretig aftrek. Rond 16.30 werden de voorbereidingen gestart voor de endurance race. De baan werd gesloten voor de andere auto’s en de ‘Eendjes’ hadden nu de baan alleen. Er werd door meerdere teams al gedurende de dag getraind voor deze race.

IMG 20190914 165814 2

De rijdersbriefing werd gehouden en de banden werden uitgedeeld voor de wedstrijd. Deze wedstrijd had een aantal bijzondere elementen naast het gebruik van de verplichte Carson 2CV body. We reden de TT01 of TT02 chassis met de 16T Carson Dragster motorset. Het was eigenlijk een kruising tussen het Top-Stock en het Truck reglement. De verplichte banden kwamen van Carson, dit bestand uit twee setjes voor ieder team. Voor ieder team was er een set zacht compound banden en een set hard compound banden. Beide sets moesten gebruikt worden in de wedstrijd, wanneer mocht je zelf bepalen. Voor de kwalificatie mocht je zelf kiezen op welke banden je dit deed. De kwalificatie bestond uit 10 minuten rijden en de 3 beste opeenvolgende rondjes werden bij elkaar opgeteld voor de startpositie in de race.

Tijdens de race werden er om de ongeveer 20 minuten verplichte pitstops gehouden, gedurende de race werd bij gehouden of iedereen binnen was gekomen, hiervoor was ongeveer een ‘window’ van 3 à 5 minuten. Team Spooky uit België veroverde de polepositie gevolgd door team de Dutch Youngsters en de derde plaats Team Ugly Ducky.

IMG 20190914 172527 2

Om 17.30 ging de race van start met de 9 teams. Nadat we natuurlijk wat foto’s hadden genomen van de deelnemers en de Eendjes, want dat was misschien wel de laatste kans om de Eendjes mooi op de foto te hebben want na zo’n endurance van 2,5 uur zien de auto’s er meestal niet meer zo mooi uit als in het begin. ☺ De start verliep goed en we waren goed onderweg. De eerste minuten was duidelijk dat team Spooky er als een speer vandoor ging. Met een strakke wegligging konden ze een mooie voorsprong opbouwen. De Dutch Youngsters reden hier op gepaste afstand achteraan maar bleven wel constant hun rondjes rijden. Team Ugly Ducky zag er ook snel uit, maar hadden wat pech in het begin van de race waardoor ze zich weer moesten terugknokken in het veld. Na het eerste half uur was het team Dutch Youngsters die al banden ging wisselen. Het team was namelijk gestart op de zachte band en die hield het niet erg lang vol dus dan maar de harde banden erop en hopen dat die het 2 uur gingen volhouden. Nu werd ook duidelijk dat Team Spooky op de harde banden was gestart en dat verklaarde het verschil op de baan, want de zachte banden waren snel versleten en de wegligging werd dan heel snel minder. Met de harde band ging de auto beter en vooral constanter rond. Team Dutch Youngsters kon nu Team Spooky volgen en het gat niet te groot te laten worden. Zo ging het lekker voor de meeste teams. Er waren bij sommige teams wat kleine probleempjes maar iedereen bleef rijden, er waren geen uitvallers deze race. Bij het 1,5 tot 2 uur punt werd het toch wel spannender want de banden hadden hun beste tijd wel gehad en steeds meer teams kregen grip problemen. Zo ook de leider Team Spooky, de harde banden waren op en er moest op de zachte banden verder gereden worden. Echter was de grip op de zachte banden duidelijk niet hetzelfde en Team Spooky begon langzaam zijn voorsprong te verliezen. Na een tijdje kon team Dutch Youngsters de leiding overnemen en zelfs een voorsprong opbouwen. Team Dutch Youngsters was niet de snelste op de baan maar kon wel constant doorrijden en dat leverde nu de koppositie op. Inmiddels kwamen we in het laatste deel van de wedstrijd en bij Team Spooky waren de zachte banden het ook aan het opgeven waardoor het heel lastig rijden werd. Team Ugly Ducky had zich inmiddels weer opgewerkt naar de derde plaats. Met een laatste spurt met de zachte banden konden ze zeer snelle ronden neerzetten waardoor ze ook de tweede plek nog konden overnemen van Team Spooky.

Bij de leiders ging het ook nog bijna mis, want met zo’n 10 minuten te gaan was duidelijk dat er een klapband was. Een voorband had het helemaal opgegeven en de insert was al naar buiten gekomen. Deze band is toen snel gewisseld voor een zachte band, niet optimaal natuurlijk drie harde banden en een zachte, maar er moest even uitgereden worden en dat moest zo wel gaan lukken. Team Ugly Ducky kon zo ook nog inlopen op de leiders maar uiteindelijk had team Dutch Youngsters genoeg voorsprong om de leiding en daarmee de overwinning veilig te stellen.

Al met al een prachtige race met spannende momenten en mooie race strategie met de banden. De verplichte stops zorgden ervoor dat er geen voordeel gehaald kon worden uit super accu’s of accu’s met hele hoge capaciteit. Het winnende team gebruikte zelfs de Carson 3600mAh LiPo’s welke de 20 minuten met de 16t prima aankonden. Na de race snel de prijsuitreiking en dan konden we allemaal naar huis, want de volgende dag begon alweer vroeg voor de grote wedstrijd op zondag.

Zondag racedag
De zondag begon vroeg, want om 7.30 uur was de baan al open. In de ochtend was het nog wat koud maar er waren al veel mensen aan het trainen op de baan. Tijdens deze wedstrijd worden ook traditiegetrouw de bekers van het kampioenschap uitgedeeld. In de pauze na de kwalificatie werden de bekers uitgereikt voor zowel het Belgische kampioenschap als het Nederlandse kampioenschap.

Fighters
Een leuk veld van 7 deelnemers nam het op tegen elkaar in de Fighter klasse. Een klasse bedoeld voor junioren om ervaring op te doen met rijden tijdens een wedstrijd. Van de 7 deelnemers was er 1 Belgische deelnemer en 6 Nederlanders, maar de Belgische deelnemer Quinten pakte de pole position voor Bobbie en Milan. In de finales was het Quinten die zijn goede vorm vast hield en alle 3 de finales kon winnen. De 2de plaats was voor Bobbie en 3e plaats voor Milan en 4de werd Deyon.

DSC00986 2

M-chassis klasse
In de M-chassis klasse 12 deelnemers deze dag. Deze reden alle in 1 heat en dat kan ook makkelijk met deze wat kleinere auto’s. Fons liet zijn snelheid weer zien net als de rest van het seizoen en pakte de pole position. In de finales was het ook Fons die alle finales wist te winnen en daarmee de dagoverwinning. Mario kwam sterk terug van een wat mindere kwalificatie en reed zich naar een 2de plaats algemeen. Martijn pakte de 3e plaats algemeen.

DSC00992 2

Euro-Truck
De Trucks waren met 21 rijders weer een goed gevuld veld. Verdeeld over 2 heats werd er gereden voor de A- en B-finale plaatsen. De pole position werd gepakt door Michael gevolgd door Martijn en Robin. In de finales was het Robin die de snelheid goed te pakken had en zich terug kon vechten naar de overwinning door Martijn en Michael in te halen. De finales werden gewonnen door Robin en hij kon zo de dagoverwinning pakken gevolgd door Michael op plek 2 en Martijn op plek 3. In de B-finale was het Patrick Room die de overwinning kon pakken voor Jos en Steve.

DSC00998 2

Top-Stock
De Top-stock is zoals vaak ook in Nederland de grootste klasse met 23 deelnemers. Na twee kwalificaties was het Lorenzo die de pole position kon pakken in deze competitieve klasse, gevolgd door Marten en Michel. In de finales ging het niet zoals gehoopt door Lorenzo en had hij veel pech in de finales. Hierdoor kon Michel profiteren en pakte de dag overwinning gevolgd door Marten op de 2de plaats en Joost op de 3de plaats. In de B-finale was het Senne die de overwinning kon pakken voor Leo op de 2de plaats en Didier op de 3e plaats.

DSC01002 2

Euro-TW
De Euro-TW klasse had 14 deelnemers en deze klasse is populair in België en dat bleek, 9 deelnemers in deze klasse komen uit België. Maar ook in Nederland wordt deze klasse goed gereden met een aantal opkomende talenten en een aantal oude rotten. ;) Na de kwalificaties was het Erik-Jan die de pole kon pakken op zijn thuisbaan. Gevolgd door jong talent Maarten en de snelle Belg Dirk. In de finales was het Erik-Jan die zijn baankennis optimaal benutte en de 3 finales kon winnen en daarmee de dagoverwinning. Op de 2de plaats was het Maarten die net Dirk voor kon blijven. In de B-finale was het Pascal die de overwinning kon pakken voor Michael en Alwin.

DSC01006

Formule 1
De F1 had deze keer 4 deelnemers. Bram kon de pole pakken voor Hampy en Marten. In de finales was het Bram die zijn goede vorm kon vasthouden en de finales kon winnen voor Hampy en Marten.

DSC01010 2

Euro-GT
De Euro-GT had 8 deelnemers. Robert Krens was degene die de pole kon pakken voor Jesse en Peter.
In de finales was het Robert die de toon zette en hij kon de 3 finales winnen. Hierachter was het Jesse die Robert kon volgen maar toch wat achterstand opliep. Op de 3de plaats was het Peter die Maarten voor kon blijven.

DSC01012 2

 

IMG 20190915 175653 2

Afsluiting
Na de race was het snel tijd voor het uitdelen van de bekers voor de dagwinnaars. Met als afsluiting een grote tombola met een leuke prijs voor alle deelnemers. Met dank aan de Belgische organisatie voor het organiseren van de tombola. Het was een zeer geslaagd weekend bij ERCE. Het mooie weer en de goede organisatie van de wedstrijd zorgde voor veel blije gezichten in de pits. Een gezamenlijke competitieve wedstrijd tussen de Belgen en de Nederlanders onder een gemoedelijke sfeer, zoals we het graag zien.

DSC01013 2

Hierbij willen we als organisatie van de Tamiya Cup België en Tamiya Cup NL alle vrijwilligers van ERCE bedanken voor alle inzet en mogelijk maken van deze wedstrijd.

Met speciale dank aan

 - Hugo Witsenburg voor organisatie bij ERCE en hulp tijdens de endurance race.

- Rob, Niels, Perry en Bart voor de wedstrijdleiding en technische keuring op beide dagen.

- De barvrijwilligers voor de lekkere versnaperingen

- Vincent Paternotte onze sponsor.

- Peter Vennius voor podiumfoto's e.d.

- ModelAction.eu voor het plaatsen van ons verslag en de foto’s.

Foto's

Enkele foto’s worden bij dit verslag getoond, meer foto’s vind je op de facebook NL, tamiyacup.nl , facebook BE , tamiyacup.be en Flickr ModelAction.

We kijken weer uit naar het volgende seizoen, in 2020 zijn we weer terug met de Tamiya Cup NL (en in België ook natuurlijk). De eerste wedstrijd van 2020 in Nederland wordt RAL Limburg op 16 februari 2020!

Tags: ERCE, Eindhoven, Tamiya Cup, Finale

Nieuws Rijden RC
  • 06 april 2021
  • By RC-redactie

RC10B6.3 Team Kit | Team Associated

Team Associated RC10B6.3 Team Kit 2WD 1:10 Team Associated heeft zijn 2WD-buggy verder ontwikkeld. De RC10B6.3 zet de trend van verfijning en betrouwbare prestaties voort zoals uiteengezet door zijn...

Nieuws Rijden RC
  • 13 januari 2021
  • By RC-redactie

Fire Dragon 'Special Edition' | Tamiya

Tamiya Fire Dragon 1:10 'Special Edition' De Fire Dragon was de machine die werd gebruikt door de hoofdpersoon van de mangaserie "Radicon Boy" en werd voor het eerst uitgebracht als een RC-model in...