'Alle disciplines komen samen in robot'
Nieuwerkerk aan den IJssel - De leden van de familie Van der Meer vormen niet alleen een gezin, ze zijn ook een team. Vader Marien, moeder Annita en de kinderen Sean, Leroy en Melanie zijn roboteers. Ze reizen stad en land af om tegen andere robotbouwers te 'battelen'. Laatste hoogtepunt is deelname aan het televisieprogramma Robot Wars, dat vanaf zondag 5 maart wordt uitgezonden op BBC2.
Annita reisde in december met een gelegenheidsteam bestaande uit vier vrouwen af naar Engeland voor de opnamen. In de tv-show vechten robots tegen elkaar in een arena. Over de afloop mag ze nog niets zeggen, maar ze wil wel kwijt dat het een bijzonder avontuur was. "We maakten lange dagen. Bijna alle deelnemers sliepen in hetzelfde hotel. Ik voelde me soms net een sporter in het Olympisch dorp. Vroeg op, lange dagen, veel saamhorigheid; we leefden echt een week in een bubbel met zijn allen." Echtgenoot Marien, net als zij werktuigbouwkundig ingenieur, steunde haar op afstand. "We hebben samen de robot in orde gemaakt en ons voorbereid", vertelt Annita. "Toen Marien in 2001 en 2002 meedeed aan de Nederlandse versie van het programma, was het andersom, toen ging ik niet mee naar de opnamen."
Hoewel ze af en toe los van elkaar opereren, vormen de gezinsleden het liefst samen een team. Met zijn vieren of vijven reizen ze langs evenementen en beurzen om tegen andere roboteers uit de Benelux te strijden. "In de ring hakken we elkaar het liefst in mootjes, maar daarbuiten zijn we allemaal betrokken hobbyisten. We helpen elkaar en bewonderen elkaars goede technische vondsten. Het is een nieuwe vorm van fair play, waarbij je tegenstander je na een wedstrijd helpt om sterker terug te komen in de volgende battle."
De begane grond van hun huis is ingericht als werkplaats. "De botcave, zoals we hem ook wel noemen", lacht Annita. Ze laat verschillende van haar computergestuurde vechtersbazen zien, terwijl middelste zoon Leroy (17) achter een computer zit te gamen. "Alle drie de kinderen bouwen inmiddels zelf ook", vertelt hun moeder. "Ze zijn het levende bewijs dat techniek leuk kan zijn, als je het zelf ervaart."
Voor het echtpaar Van der Meer is hun passie voor robotica dan ook tweeledig. Enerzijds is er het ontwikkelen van de perfecte robot en daarmee battelen tegen anderen. Anderzijds zijn robots wat hen betreft de ultieme middelen om jongeren te interesseren voor techniek. Annita: "Bij het maken van een robot komen alle bètadisciplines samen. Scheikunde, natuurkunde, wiskunde, het is allemaal direct toepasbaar bij het ontwikkelen van een robot. Ik hoop in de toekomst meer lessen op scholen te gaan geven waarin leerlingen hun kennis direct kunnen toepassen, ervaren wat ze er mee kunnen én het geleerde direct doorgeven aan anderen." Ook om die reden geeft ze regelmatig demonstraties met Lego Mindstorms. "Woensdag 1 maart geven we bijvoorbeeld een workshop bij Brick King in Nieuwerkerk."
Alles staat bij de Van der Meers in het teken van robotica. "Wat wij in het klein doen, kan ook in het groot toegepast worden. Vroeger bouwde je een machine en gebruikte hem tot hij versleten was. Marien en ik zijn klassiek opgeleid, maar door de robots veranderde ons ontwerpgevoel. Zo leerden we demontabel bouwen. We zorgen dat de robot helemaal uit elkaar kan. Als een onderdeel dan kapot is, vervangen we dat stukje en niet meteen het hele apparaat. Nu grondstoffen uitgeput raken en recyclen steeds meer noodzaak wordt, is deze manier van bouwen ook voor het bedrijfsleven interessant." Ze besluit: "Mensen zijn soms bang dat robots werk afpakken, maar ik denk juist dat ze het leven beter maken. En uiteindelijk blijf je als mens toch altijd achter de knoppen zitten."
Froukje Aben
Bron: Hart van Holland Online
Tags: Robot wars, Gevechtsrobots, Hart van Holland Online, BBC2