Verslag

Old School RC Euro Masters | RAL Sittard

Old School RC Euro Masters, vintage elektro Off road race 23-24 februari 2019, Sittard

Het was een weekend waarin mannen op leeftijd weer even terug kunnen gaan naar hun jeugd en de “gouden jaren” van de electro off road buggy’s kunnen herbeleven. En met oude buggy’s al dan niet voorzien van moderne apparatuur mijmeren naar de mooie oude tijd (en hun jonge jaren). Ook een weekend waar oude vriendschappen weer worden vernieuwd en nieuwe vrienden worden gemaakt.

 MG 9203

Afgelopen najaar nam organisator Thomas Peter contact op met Robert Meulenberg van Racing Arena Limburg, voor de organisatie van een vintage offroad race. Robert was direct enthousiast en zo ging het balletje rollen. De datum werd vastgelegd, de eenvoudige reglementen gepubliceerd, de sociale media-kanalen werden actief ingezet en al snel stroomde de inschrijving vol.

Deelnemers uit een groot aantal Europese landen maakten de reis naar Sittard voor een lang gezellig weekend racen. We zien deelnemers uit Duitsland, België, Frankrijk, Zweden, Nederland en een duidelijk aanwezige groep uit Engeland. Totaal rond de tachtig inschrijvingen in acht verschillende klasses.

 MG 9216

De tijdperken van de klasses zijn slim gekozen, waardoor er mooie gelijkwaardige races waren. Ook was er vooraf een duidelijke en uitgebreide lijst van welk chassis en welk tijdperk hoort.

De klasses

  • 2WD 1977-1983
  • 2WD 1984-1988
  • 2WD 1989-1993
  • 4WD 1984-1988
  • 4WD 1989-1993
  • 4WD 1994-1998
  • Stadium Truck
  • Wheelie fun

 MG 9211

In alle klasses moeten de chassis zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat zijn. Modificaties zijn toegestaan zolang ze in de tijdgeest passen. Waar er tegenwoordig vooral met kits en opties van de fabrikanten wordt gereden, werd er eind jaren tachtig al heel veel gebruik gemaakt van optionele onderdelen en veel zelfgebouwde delen. Re-releases zijn ook toegestaan en daarvan zien we er een groot aantal rondrijden. Gelukkig kunnen we allemaal gebruik maken van moderne LiPo accu’s en brushless motoren. De motoren zijn beperkt tot de nu in Europa gebruikte Stock klasses. 2WD, 13.5T brushless (of 14T borstel), 4WD 10.5T BL (of 12T borstel). Toch nog zeker een kwart van de rijders gebruikt een ouderwetse borstelmotor, terwijl wel vrijwel iedereen toch voor de moderne LiPo shorty accu kiest.

De meest populaire klasses zijn die zoals verwacht van de “gouden jaren” van het elektro off road racen, 4WD84-88 en 2WD89-93.

Voor een aantal rijders begint het weekend al op vrijdag. Zaterdag is het de hele dag trainen met in de middag een kwalificatie die de startvolgorde voor de finales op zondag bepaald. Zondag worden er per klasse 6 finales van 5 minuten gereden met punten voor de behaalde positie. Op het einde wint dus degene met het minst aantal punten.

 MG 9269

Maar het is dus wel een echte race. Tot kort voor de start hoor je nog “Cheers mate” en lachsalvo’s, daarna is het opperste concentratie en zien we strakke bekkies van het fanatisme. Het is dan wel een Gentlemen evenement, maar ook oude racers blijven competitie beesten.

Leuk was de aanwezigheid van een paar oud toprijders uit Engeland, waaronder oud-kampioen Jamie Booth. Inmiddels zonder krullenbol en wat pondjes rijker, maar het racen is nog niet verleerd. Daarnaast is het een aardige groep die maar liefst acht bekers terug naar Engeland mocht meenemen.

 MG 9274

Zelf reed ik met de re-release van de Schumacher CAT XLS die we ruim een jaar geleden beschreven in Model Action. Ik heb moderne banden gebruikt voor tapijt, Schumacher Cactus achter en Staggered rib voor. De tractie is prima, maar ik had net te weinig stuur. In de tweede run ben ik over gegaan naar de bredere Cactus Fusion voorband, en toen reed de CAT echt heel lekker. Opvallend is dat alle CAT’s zo uit de doos snel zijn en er geen gewicht bij hoeft, terwijl andere vintage buggy’s vaak veel lood in de neus nodig hebben om voldoende stuur op het hoge grip tapijt te hebben. De spoilerbevestiging met de stalen draad op de CAT werkt alleen als je de buggy niet laat rollen. Al bij een lichte rol staat de spoiler krom. Dit gaan we na het weekend direct aanpassen met een moderne vaste steun.

De CAT XLS was een populaire buggy dit weekend, zeker de helft van de deelnemers in het tijdperk 84-88 reed hiermee, en ze gingen allemaal goed rond.

 MG 9267

Vanaf de vierde van de zes races valt ons iets op. De rijders kennen het circuit na de zaterdagtraining en de eerste races inmiddels goed en de auto’s staan allemaal goed afgesteld. Toch beginnen auto’s op vreemde stukken van het circuit om te rollen of uit te breken. We kunnen twee verklaringen geven. Of het lange weekend begint zijn tol te eisen, al zal geen van de oude mannen dat uiteraard toegeven, of het kan betekenen dat dat de Vintage chassis nu tegen of net over de limiet van wat mogelijk is met deze chassis gereden worden. We houden het op de laatste conclusie, immers al deze auto’s zijn destijds ontworpen voor outdoor circuits met veel minder grip dan het huidige tapijt.

 MG 9280

Opvallend is verder, en dat is een compliment voor de circuitbouwers in Sittard, dat er erg weinig schade is gereden. Het circuit heeft een overzichtelijke lay-out, een mooie mix van snelle en langzame stukken en de jumps zijn bescheiden. Daarnaast is de bandenslijtage gering.

Om vijf uur was de prijsuitreiking, waarbij de firma Tamico een mooie klassieke Tamiya Lancia sponsorde en alle deelnemer gingen met een Corally pitmat naar huis. Hierna waren er uitgebreide fotosessies.

 MG 9281

Een groot compliment voor de organisatie, winkel, catering, wedstrijdleiding en deelnemers. Het was een top weekend!

Mocht je na het lezen van dit artikel interesse hebben in het racen met Vintage RC auto’s dan is het goed te weten dat er ook in februari 2020 weer een tweedaags evenement komt in Sittard. Naast de offroad auto’s zal er dan ook met Vintage F1 en 1:12’s gereden gaan worden.

Meer info, foto’s en video’s op Facebook: OLDSCHOOL RC EURO MASTERS

 

Tags: RAL, Sittard, Old School, RC Euro Masters